Nezakonito otpuštanje radnika: Presuda Okružnog suda u Doboju protiv Rafinerije ulja Modriča

Rafinerija ulja Modriča, u vlasništvu ruske kompanije „Neftegazinkor“, suočava se s presudom Okružnog suda u Doboju zbog nezakonitog otpuštanja radnika i kršenja njihovih prava, izvještava portal Capital. Prema odluci suda, Rafinerija je pokušala smanjiti broj radnika primoravajući ih na testiranje, iako takva praksa nije predviđena zakonom.

U nastojanju da smanji broj radnika, Rafinerija je primoravala zaposlene na testiranje koje nije bilo u skladu s zakonskim propisima, navodi se u izvještaju. Usprkos presudi Osnovnog suda u Modriči u korist Rafinerije, Okružni sud u Doboju preinačio je tu odluku i donio presude u korist troje radnika, dok petorici još čeka sudski postupak.

Jedan od otpuštenih radnika, Jovica Milanković, iznio je da su ih iz uprave preduzeća pokušali smanjiti brojem kroz nezakonito testiranje. Naglasio je da su radnici odbili takvo testiranje, smatrajući ga nezakonitim.

Otpušteni radnik Miroslav Savić takođe je dobio presudu u svoju korist i ističe da će se vratiti na posao nakon sudske odluke. Savić je istaknuo da su testiranja na koja su bili podvrgnuti radnici bila nezakonita, te da su ih odbili.

Advokat Miloš Đurić, koji zastupa Savića i druge otpuštene radnike, naglasio je da je ovo prvi put u njegovoj karijeri da su usvojeni svi žalbeni navodi. Đurić je u žalbi istaknuo da testiranje radnika nije propisano zakonom, te da su radnici nezakonito otpušteni.

Radnici su, prema Đurićevim riječima, nezakonito otpušteni jer nisu prošli testiranje, a Rafinerija je nakon toga ukinula radna mjesta i otkazala ugovore. Otpuštenim radnicima pridružilo se nekoliko novozaposlenih, koji su preuzeli iste poslove.

Ukupno osam radnika Rafinerije je otpušteno 2021. godine, a sud je do sada presudio u korist troje. Ostali otpušteni radnici vjeruju da će i njihove presude biti slične.

Rafinerija ulja Modriča, privatizovana 2007. godine, suočava se s gubicima i smanjenjem broja radnika unatoč najavama o preporodu nakon privatizacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79