Posljednja u nizu, ali obnovljena: Na istom mjestu, nikla je nova Arnaudija džamija

Arnaudija džamija, posljednja u nizu, ali sada obnovljena, uzdiže se na istom mjestu gdje je nekada stajala. Njeno svečano otvaranje, najavljeno za 4. maj, sada je pomjereno za sedmi maj, na dan kada je porušena, čineći taj dan simboličnim novim rođendanom džamije.

Ova obnova predstavlja značajan korak za banjalučki vjerski život. Arnaudija džamija, kao i njena sestra Ferhadija, bile su srce islamske zajednice u ovom gradu. Njihovim rušenjem na isti dan, grad je izgubio ne samo građevine, već i važne centre zajedništva.

Muftijstvo banjalučko ističe važnost ovih džamija u vjerskom životu grada. One su bile svjetionici islama, sjedišta dobrih ljudi i duhovne oaze. Sada, kroz obnovu Arnaudije, oživljava se ta važna tradicija.

Obnova Arnaudije nije bila samo građevinski poduhvat. Uključivanjem građana Banja Luke u ovaj proces, džamija je postala simbol zajedništva i solidarnosti. Njen povratak na banjalučke ulice označava novu eru duhovnosti i povezanosti u gradu.

Ferhadija džamija, kao starija sestra, već je otvorila svoja vrata za vjernike tokom mjeseca ramazana. Sada, zajedno sa Arnaudijom, ponovno će postati centar molitve, zajedništva i duhovnosti za sve vjernike islamske vjeroispovijesti.

Njeno simbolično otvaranje na dan rušenja podsjeća nas na važnost očuvanja duhovnih i kulturnih vrijednosti u našim zajednicama.

Iako je najavljivan dolazak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, potvrda još uvijek nije stigla.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79