Nakiba Peštalić utajila 75.949 KM od države, država je nagradila sa uvjetnom kaznom

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Nakiba Peštalić, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije, donio i javno objavio presudu kojom je optužena Nakiba Peštalić oglašena krivom za počinjenje krivičnog djela porezna utaja ili prevara.

Sud je optuženoj izrekao uvjetnu osudu, kojom je optuženoj utvrđena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ako optužena u roku od tri godine od pravomoćnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Sud je optuženoj, kao sporednu, izrekao novčanu kaznu u iznosu od 5.000 KM.

Optužena Nakiba Peštalić je oglašena krivom što je na način opisan u izreci presude, u namjeri da izbjegne davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, a sve sa ciljem da izbjegne obračun, prijavu i plaćanje PDV-a, pričinila štetu budžetu BiH u ukupnom iznosu od 75.949 KM.

Navedeni iznos je oduzet od optužene na ime imovinske koristi pribavljene izvršenjem krivičnog djela, a koji iznos je optužena u cijelosti izmirila, saopćeno je iz Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79