Nakon čak 38 godina završava se ploča na sportskoj dvorani u Mostaru

Nakon čak 38 godina završava se ploča na sportskoj dvorani u Mostaru


Nakon 38 godina od početka radova na izgradnji velike sportske dvorane u Mostaru, koja je decenijama rak rana kapitalnih investicija u najvećem hercegovačkom gradu, konačno se završava izlijevanje ploče što je uvod u konstruktivni nadzemni dio radova.

Ovu informaciju podijelio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić na društvenim mrežama.

Podsjetimo da su radovi na sportskoj dvorani u Mostaru čija je izgradnja počela daleke 1985. godine nakon duže pauze oživjeli prije godinu dana, a prije toga je mostarski gradonačelnik najavio kako će se za vrijeme njegovog mandata definitivno i okončati.

Financijska sredstava koje su godinama blokirala radove, kako je rekao tada Kordić, više neće biti problem, a nakon novog početka radova više neće biti stajanja do završetka.

Procjenjuje se da će vrijednost završetka dvorane u čije je temelje do sada uloženo oko 20 miliona KM iznositi oko 40 miliona KM, a prošle godine je kazano da će kroz nekoliko faza biti završena za godinu i po dana.

Ali, sudeći prema tome da je tek ploča izašla na zemlju, teško je očekivati da se planirani rok od preostalih pola godine ispoštuje, a Mostarci kažu, “samo nek se radi, možda se jednom i završi“. Vlada Federacije je osigurala 3,5 miliona za početak radova, a za ostalo je Gradsko vijeće Mostara u aprilu prošle godine usvojilo Odluku o kreditnom zaduženju kod Razvojne banke od 12 miliona eura, te se očekuje da uz grant sredstva iz EU od 9,5 miliona definitivno bude zatvorena financijska konstrukcija dvorane. Konceptom je dvorana zamišljen kao multifunkcionalan prostor, pogodan ne samo za sportske aktivnosti, nego i za održavanje drugih kulturnih sadržaja i manifestacija i da bi mogla primiti četiri hiljade ljudi.

Ovim će najveći hercegovački grad koji je poznat po velikim sportistima svjetskog ranga dobiti konačno zasluženi moderni sportski dom i promijeniti sliku grada koji kao jedina veća sredina u našoj zemlji nama adekvatnu sportsku dvoranu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija