Nakon četiri i po godine agonije: Dom zdravlja KS zaposlit će sedam defektologa i jednog logopeda

Nakon četiri i po godine agonije: Dom zdravlja KS zaposlit će sedam defektologa i jednog logopeda


Nakon višegodišnje agonije roditelja djece u Kantonu Sarajevo, ministar zdravstva KS, prim. dr. Enis Hasanović, dao je odobrenje da se u JU Dom zdravlja KS zaposle sedam defektologa – somatopeda i jedan logoped.

Četiri i po godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, radio je samo jedan defektolog – oligofrenolog i to u Centru za rani rast i razvoj u Vogošći, iako je u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta navedeno da bi Dom zdravlja trebao imati ukupno devet defektologa – sedam somatopeda i dva oligofrenologa.

No na stalne pozive roditelja da im se pomogne i struke, zdravstvene vlasti nisu se osvrtale.
Hasanović kaže kako zna za probleme sa kojima se susreću roditelji djece koja trebaju podršku defektologa, te da mu nije jasno zašto JU Dom zdravlja KS i ranije, početkom ove godine, nije tražila da se zaposli taj kadar.

– Čim su poslali zahtjev, ja sam ga odobrio prije dva, tri dana, bio je kod mene na stolu bukvalno 10 sekundi. Sad je do ustanove da raspiše konkurs za prijem tog nedostajućeg kadra, ali generalno sporo to rade – naglašava Hasanović za Faktor.ba.

Zbog sve izraženije potrebe za defektolozima u KS, u proteklim godinama u više navrata reagirali su i sami zastupnici u Skupštini KS, koji su inicijativama za zapošljavanje tog stručnog kadra pokušali pomoći roditeljima i njihovoj djeci.

Jedna od njih je i zastupnica Smiljana Viteškić, koja je u proteklim godinama podnijela više inicijativa za zapošljavanje defektologa, a tu su još i zastupnici Amra Hasagić, prof. dr. Fatima Gavrankapetanović – Smailbegović, Damir Filipović.

Zbog nerazumijevanja zdravstvenih vlasti, roditelji su djecu odvodili uglavnom kod privatnika, kod kojih jedan čas od 45 minuta, kako nam je kazao defektolog Amir Sofić, košta između 40 i 60 KM, a da bi se postigao pomak, dijete treba svakodnevni, kontinuirani rad sa stručnom osobom.

– To znači da dijete dnevno treba minimalno tri časa i malo je roditelja u KS koji to svom djetetu mogu priuštiti – naveo je Sofić te dodao “da generalno u KS postoji problem rane detekcije djece sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju te osoba sa poremećajem u ponašanju”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija