Nakon Konzuma još dva trgovačka lanca povukla Coca-Colu: I ugostitelji najavljuju isto

Bura u susjedstvu ne jenjava… Neki povlače samo određene serije proizvoda, a neki sav asortiman

Nakon Konzuma, još dva velika trgovačka lanca primijenila su nalog Državnog inspektorata (DIRH) i s polica svojih trgovina uklonila ‘Coca-Colu‘ u PET ambalaži od pola litre. Riječ je o Lidlu i Kauflandu koji, za razliku od Konzuma, na svojim policama nikada nisu imali drugo bezalkoholno piće čije je izbacivanje zatražio Inspektorat, ‘Romerquelle Emotion Blueberry Pomgranate‘, piše Jutarnji.hr.

Dok je iz Lidla poručeno kako su s polica svojih trgovina uklonili sav asortiman ‘Coca-Cole‘ u PET ambalaži od pola litre, iz Kauflanda kažu kako su iz trgovina izbacili određenu seriju tog pića s rokom trajanja do 11. travnja ove godine.

– Prema odluci Državnog inspektorata, iz prodaje povlačimo Coca-Cola Original Taste 500 ml PET s EAN kodom 54491472, s datumom proizvodnje 11.10.2023., s rokom trajanja do 11.04.2024. – naveli su nam iz Kauflanda. Iz Lidla su nas izvijestili kako će ‘bez odgađanja postupiti po uputi Državnog inspektorata i sanitarne inspekcije i maknuti sa polica proizvod Coca Cola 0,5l PET bez obzira na rok/LOT‘.

I treći po veličini trgovački lanac u zemlji, Spar, primijenio je odluku Državnog inspektorata o izbacivanju iz prodaje ‘Coca-Cole‘ u PET ambalaži i mineralne vode ‘Romerquelle Emotion Blueberry‘, otišavši korak dalje.

– U svim Spar i Interspar trgovinama iz prodaje smo isključili sve proizvode iz asortimana Coca-Cola Original Taste i Coca-Cola Zero bez obzira na veličinu proizvoda, kao i cjelokupan Romerquelle asortiman. Ova preventivna odluka vrijedit će sve do službene potvrde odgovornih institucija i proizvođača o ispravnosti i i sigurnosti navedenih proizvoda – poručeno nam je iz Spara koji je u ovom slučaju postupio kao i Konzum. S druge strane, dio trgovačkih lanaca, poput Kauflanda, nije se odlučio na izbacivanje svih pića ‘Coca-Cole‘ iz prodaje, već samo onih koja se navode u spomenutoj odluci Državnog inspektorata. Uz napomenu da ‘Romerquelle Emotion Blueberry‘ nije ni bio u prodaji u svim trgovačkim lancima.

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore pozvao je ugostitelje da zaštite svoje goste i svoje poslovanje te da do zaprimanja više informacija i potvrda o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda maknu iz ponude sporna gazirana pića. Istu uputu je Hrvatska obrtnička komora izdala i putem internog komunikacijskog sustava obrtnicima ugostiteljima.

– U javnom prostoru kola velik broj informacija. S obzirom da ne raspolažemo službenim informacijama i uputama, a ne želimo imati nove slučajeve ugrožavanja zdravlja naših gostiju, predlažemo u potpunosti iz ponude maknuti potencijalno rizične proizvode i ostvariti pravo na povrat. Kao ugostitelji dužni smo zaštititi svoje goste, a kao Ceh dužni smo zaštititi svoje ugostitelje – poručuje predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Franz Letica.

Riječ je o serijama proizvedenim 27. maj 2023. s rokom trajanja do veljače 2024. i 22. lipnja 2023. s rokom trajanja do ožujka 2024..

Coca-cola je potvrdila u srijedu da prema rješenju hrvatskog Državnog inspektorata privremeno povlači jednu seriju Coca-Cola Original Taste od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

Prema usmenom rješenju Državnog inspektorata RH, privremeno povlačimo jednu seriju gaziranog pića Coca-Cola Original Taste od 500 ml u plastičnoj ambalaži, proizvedenog 11. listopada 2023. s rokom trajanja do 11. travnja 2024., stoji u priopćenju iz kompanije Coca-Cola Hrvatska.

Iako, kako napominju, njihova interna analiza nije pokazala nepravilnosti u proizvodnji ili u proizvodima, također su donijeli odluku o privremenom povlačenju dvije ograničene serije Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate od 330 ml u staklenoj ambalaži do završetka službene istrage.

Riječ je o serijama proizvedenim 27. svibnja 2023. s rokom trajanja do veljače 2024. i 22. lipnja 2023. s rokom trajanja do ožujka 2024..

– Nastavljamo surađivati s nadležnim tijelima i poduzimamo konkretne aktivnosti kako bismo zaštitili naše potrošače – stoji u priopćenju iz Coca-cole Hrvatska u kojem napominju da poduzimaju korake kako bi zaštitili javno zdravlje.

Državni inspektorat (DIRH) privremeno je tvrtki Coca-Coli Hrvatska zabranio stavljanje na tržište i naredio povlačenje suspektnih proizvoda zbog sumnje da pića nakon čijeg je konzumiranja više osoba zatražilo liječniku pomoć nisu sigurna.

Državni inspektorat je izašao na teren nakon pojave sumnji u neispravnost pića Romerquelle i Coca cola, čiji je proizvođač tvrtka Coca cola. Ističu da su izuzeli uzorke suspektnih pića, a inspekciju su obavili i u samom trgovačkom društvu u Zagrebu.

 

DIRH u priopćenju, između ostalog, kaže da u inspekcijskim nadzorima u prometu nisu zatekli suspektnu seriju Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml, a koju je konzumirala osoba sa zadobivenim tjelesnim ozljedama.

Nakon novih informacija o ozljedama prilikom konzumacije gaziranih pića, inspekcija je izašla na teren u Prirodoslovno-matematičkoi fakultet Sveučilišta u Zagrebu gdje je izuzela jedan uzorak Coca cola, Original taste, 500 ml, iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine, prenosi Hina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79