Nakon napada učenika, stotine građana na mirnoj šetnji u Lukavcu

 

Nekoliko stotina građana, među kojima su i prosvjetni radnici te roditelji, okupilo se danas na mirnoj šetnji u Lukavcu, koja je upriličena skoro dvije sedmice nakon stravičnog čina u kojem je učenik teško ranio nastavnika pucnjem iz pištolja.

Učesnici skupa prvenstveno su se okupili ispred zgrade Konzuma, da bi zatim svoju šetnju nastavili gradskim ulicama do Osnovne škole Lukavac Grad, u kojoj se prije 12 dana odvio oružani napad na nastavnika engleskog jezika, a kojeg je počinio maloljetnik, koji tog dana nije imao navršenih 14 godina.

Iz Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK, odnosno Gradskog sindikalnog odbora Lukavac, koji su organizirali mirnu šetnju, danas su kazali da tišina govori najviše, međutim, ćutati se ne može. Glas i vapaj koji nose, naglasili su, mora odjeknuti na način kako odlikuje svima njima piše Klix.

“U srijedu, 14. juna 2023. godine pali smo na ispitu jer smo, nažalost, doživjeli da maloljetni učenik puca uz vatrenog oružja na nastavnika. Tog kobnog dana, učenik je pucao u društvo. Pucao je u sve nas. Kolegi i njegovoj porodici želimo brz oporavak, a učenicima, roditeljima i zaposlenicima Osnovne škole Lukavac Grad, da što prije i najbezbolniji način prevaziđu traumu”, kazali su organizatori skupa prilikom obraćanja.

Cijelom društvu su poručili strpljenje, razum, ujedinjenje i svaki drugi mogući mehanizam udruživanja, kako ne bismo pali na popravnom ispitu.

“Ovdje smo kako bismo dali podršku zaposlenicima Osnovne škole Lukavac Grad, bez transparenata i povika. Ovo je mirna, dostojanstvena šetnja. Cilj je da skrenemo pažnju i ukažemo, da se vidi da smo tu i da nećemo stati. Naši zahtjevi su drugi dio plana, imamo jednu interresornu radnu grupu koja je formirana. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani ići ćemo u dalji dio protesta”, kazao je Sumedin Kulović, iz Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja TK.

Iz sindikata su javno pozvali roditelje, nastavnike, pedagoge, psihologe, Ministarstvo obrazovanja TK, Kantonalni pedagoški zavod, Centar za socijalni rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova TK te izvršnu i zakonodavnu vlast, da se uključe i daju svoj doprinos te pomogu djeci da u septembru započnu školsku godinu u školama koje su njihov drugi dom.

Naglasili su da škole nisu mjesto oružanih sukoba već mjesto u kojem se stječu i unapređuju znanja, vještine i sposobnosti, zatim nižu uspjesi, širi ljubav i dijeli osmijeh. Nadležne su pozvali da se pravilnici, zakoni i procedure moraju mijenjati, a nastavnici biti zaštićeni.

“Prestanimo problem prebacivati kao lopticu, preuzmimo odgovornost i radimo svi svoj posao. Dosta je više! Pomozimo djeci da ostanu djeca, roditeljima da preuzmu roditeljstvo, nastavnicima vratimo dostojanstvo i šansu za opravdanost najjačeg poziva na svijetu – da budu učitelji”, akcentirano je na današnjem skupu.

Iz sindikata su naveli da će od nadležnih tražiti, između ostalog, fiziču zaštitu u školama, uz kreiranje protokola u slučaju pritisaka i prijetnji na nastavnike. Ukoliko nadležni ne udovolje zahtjevima prosvjetnih radnika uslijedit će protesti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79