Nakon povika i urlanja “Ubij Srbina” uhapšeno 14 osoba

Hrvatska policija je zbog jučerašnjeg incidenta u Borovu kada je grupa od 20-ak mlađih muškaraca urlala “Ubij Srbina” i “Oj Hrvatska mati, Srbe ćemo klati” privela 14 osoba.

Nad njima provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili krivično djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Jučer policija, kako prenosi Index, nije spominjala kazneno djelo za poticanje na mržnju, nego su govorili o prekršaju, a glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije jučer potvrdio da je Borovom uz poruke o ubijanju i klanju Srba marširalo 20-ak ljudi.

Index je doznao da je dio onih koji su sudjelovali u incidentu, a neslužbeno se radi o Bad Blue Boysima, došao iz Zagreba i drugih županija, te da je dio izgrednika pobjegao policiji, no naknadno su iz policije poručili da su utvrdili identitete svih iz grupe. Policajci su s postupanjem čekali, a načelnik Općine Borovo Zoran Baćanović je rekao da je policija reagirala tek kad su ga vidjeli da snima.

Policija mu je odgovorila da su “procijenili koji je najpovoljniji trenutak” za intevenciju. “Tijekom kretanja grupa je bila pod nadzorom policijskih službenika koji su procijenili najpovoljniji trenutak za postupanje te je utvrđen identitet svih osoba iz grupe”, poručili su.

Iz policije su se oglasili službenim saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz narušavanje javnog reda i mira jučer u Borovu, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske tijekom jučerašnjeg dana priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Svi osumnjičeni će danas tijekom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

U suradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija”, navela je PU vukovarsko-srijemska u priopćenju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79