Nakon što je tužiteljica Enisa Adrović podigla optužnicu “Bosnalijek” neko joj uništio automobil

Državna tužiteljica Enisa Adrović dobila je sigurnosnu zaštitu nakon što joj je ugrožena sigurnost, potvrđeno je za Patriju iz Tužilaštva BiH.

“Možemo potvrditi da su informacije točne, tužiteljica je dobila sigurnosnu zaštitu nakon ugrožavanja sigurnosti”, naveo je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Na njenom automobilu izvršena je diverzija nakon čega su sigurnosne službe napravile procjenu da joj je ugrožena sigurnost. Riječ je o tužiteljici koja je podigla optužnicu protiv Nedima Uzunovića, deset drugih osoba i četiri pravna lica zbog koji su oštetili kompaniju Bosnalijek i stekli nezakonitu imovinsku korist od 10,8 miliona KM. Uzunović je nedavno i smijenjen sa čela kompanija Bosnalijek.

Ko je Enisa Adrović

Enisa Adrović rođena je 29. 02. 1964. godine u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.
Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1991. godine, a pravosudni
ispit položila 2000. godine. Profesionalnu karijeru počela je kao sudijski pripravnik i stručni saradnik u Kantonalnom sudu u Zenici 1997. godine.

Od 2000. do 2001. godine je radila kao sudija u Općinskom sudu za prekršaje u Kiseljaku kada je imenovana za sudiju Općinskog suda u Brezi, gdje je radila do 2004. godine.

Od 2004. godine obavlja dužnost tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona u Odjelu I koji se bavi procesuiranjem krivičnih djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

Za člana VSTV-a BiH su je izabrali tužioci kantonalnih tužilaštava Federacije
Bosne i Hercegovine 07. 05. 2008. godine. U okviru mandata je obavljala
dužnost potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Kao
potpredsjednik VSTV-a BiH sudjelovala je na mnogim stručnim konferencijama i radila na svim važnijim projektima koji se tiču reforme pravosuđa, među kojima je predsjedavala Forumom za zajedničku politiku, Radnom grupom za implementaciju Inicijative model tužilaštava i uspostavu Matrice tužilačkih standarda za model tužilaštva u BiH, Upravnim odborom projekta „Podrška pravosuđu u Bosni i Hercegovini – Jačanje uloge tužilaca u sistemu krivičnog pravosuđa“ i mnogim drugim.

Za tužioca Tužilaštva BiH imenovana je odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine od 19. 07. 2013. godine.

Član je Udruženja tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine od 2004. godine, a od 2010. godine je član Udruženja tužilaca BiH. Član je Internacionalne asocijacije kriminalista u okviru koje je objavila rad u Zborniku radova IAK 2009. godine pod nazivom „Strategija menadžmenta zatvora u borbi protiv korupcije.“

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79