“Nametanje izmjena Izbornog zakona doveo bi do raspada BiH”

“Nametanje izmjena Izbornog zakona doveo bi do raspada BiH”


Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins, objavio je danas analizu u kojoj je, između ostalog, upozorio je da bi nametanje izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije BiH doveo do raspada države.

U tekstu pod naslovom “Probudite se: na Balkanu loše ideje nikad ne umiru“, Serwer je naveo da visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt razmatra nametanje takozvanih “reforma” i da je jedino opravdanje za njih ambicija evropskih i američkih diplomata, prenosi Faktor.

– Žele da mogu da kažu da su nešto uradili.

Ali ono što žele da urade bilo bi štetno ne samo za mirovni sporazum, već i za interese SAD-a i Evrope. To je loša ideja koju promoviraju lokalni političari odlučni u namjeri da se njihovo uklanjanje s vlasti učini nemogućim. To bi također garantiralo da će BiH ostati nefunkcionalna i ranjiva na ruske nestašluke. Prije ili kasnije, to bi dovelo do secesije i hrvatskog i srpskog entiteta, potkopavajući zapadnu poziciju prema Ukrajini i stvaranje nove radikalizirane muslimanske države – napisao je.

Daniel Serwer, profesor Univerziteta Johns Hopkins

Kazao je da je glavni zagovornik ovih ideja “hrvatska nacionalistička politička stranka (HDZ) koja ima za cilj stvaranje trećeg, etnički definiranog entiteta unutar BiH”.

– HDZ želi maknuti predstavnike Hrvata koji žive u relativno malom broju u pojedinim kantonima. Time bi se hrvatsko biračko tijelo u potpunosti prebacilo u kantone u kojima HDZ ima ogromnu većinu.

Ova “reforma” bi bila klasičan slučaj da političari biraju svoje birače, a ne da birači biraju svoje predstavnike – napisao je.

Upozorava da bi HDZ vjerovatno otišao i dalje.

– To bi moglo ohrabriti 49 posto zemlje, Republiku Srpsku, da slijedi svoje brojne prijetnje otcjepljenjem. To bi potaknulo secesiju dijelova FBiH u kojima dominira HDZ, ostavljajući jednu ili dvije neodržive, krnje islamske države u srednjoj Bosni. Izbjegavanje ovog scenarija bio je glavni razlog za intervenciju NATO-a u Bosni tokom 1990-ih – dodao je.

Istakao je da bi se to svidjelo Rusima.

– Nefunkcionalna ili podijeljena BiH dobro služi interesima Rusije. Ili onemogućava članstvo u NATO ili EU. Moskva već dugo podržava secesionističku retoriku Republike Srpske. Također podržava ambiciju Hrvata za trećim entitetom. Situacija je na mnogo načina slična onoj u Ukrajini. Moskva se protivi efikasnoj vladi u Kijevu podržavajući secesioniste u Donbasu, kao i na Krimu (koji je Rusija anektirala). “Reforma” na način na koji visoki predstavnik razmatra donijela bi radost predsjedniku Putinu, koji će je brzo iskoristiti da opravda rasparčavanje Ukrajine – naveo je.

– Političari koji žele da biraju svoje birače. Etnonacionalističko odvajanje koje bi Rusi voljeli. Odugovlačenje proširenja NATO-a i EU. Opravdavanje rasparčavanja Ukrajine. Zašto se SAD i EU, u principu protive svemu tome, dozvoljavaju (možda čak i ohrabruju) takvu “reformu”. Na Balkanu loše ideje nikada ne umiru. Odrasli u Washingtonu i Briselu moraju se probuditi – zaključio je Serwer.

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija