Nana Fata Orlović: “Želim da zapošljavamo mlade. Srce me boli što odlaze”

Nana Fata Orlović: “Želim da zapošljavamo mlade. Srce me boli što odlaze”


Fata Orlović je tokom rata u BiH izgubila supruga, kao i veliki broj članova porodice.

Njena pravna borba za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu, trajala je dvije decenije, a završena je u ljeto 2021. godine.

Hadžifejzović: “Otkako je srušena crkva u tvojoj avliji, prazna je kuća. Odeš li u Konjević-Polje?”

Nana Fata: “Odem, uzorala sam! Svako sad ima svoju avliju.”

Hadžifejzović: “Fahrija Karkin, koji je vodio slučaj nane Fate, preselio je godinu dana prije presude. Ipak smo pobijedili!”

Nana Fata: “Pobijedila sam za sav svoj narod! Volim svoj narod; obišla sam razne države, ali nema Bosne! Nikad zemlje ko Bosne!

Samo da zapošljavamo naše mlade! Da se mi malo okrenemo za svojom Bosnom, da ne idu djeca u druge Bosne! Srce me boli što odlaze!”

Boli je što mladi odlaze iz Bosne i Hercegovine. Njena djeca su se rasula po svijetu, ali i djeca mnogih drugih roditelja.

„Preporučila bih ovim našim političarima neka puste malo djecu, ovi što su završili fakultete, da nam ne idu školovana djeca u tuđu zemlju“, rekla je nana Fata.

– Nema države kao što je Bosna –

Nikada nije krila ljubav prema državi Bosni i Hercegovini. Proputovala je cijeli svijet iako, kaže, nije završila školu. Vidjela je svojim očima što mnogi obrazovani ljudi nisu vidjeli, ali opet se najradije vraćala u svoju Bosnu i Konjević Polje.

„Države nema kao što je Bosna. U nas je sve. Prvo narod, pa šume, zemlja, voda, ali izdadoše nas izdajnici. Stani čvrsto, nemoj se bojati nikoga“, poručila je na kraju razgovora nana Fata Orlović.

 

 


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija