Napeto raspoloženje u Helsinikiju: Finski parlament zasjeda o članstvu u NATO-u

Napeto raspoloženje u Helsinikiju: Finski parlament zasjeda o članstvu u NATO-u


Ruska agresija u Ukrajini gurnula je finsku javnost bliže nego ikada NATO-u.

Finske političke stranke okupit će se danas kako bi razgovarali o napadu Rusije na Ukrajinu i ulozi Finske u novom balansu snaga u Evropi. Potencijalno članstvo Finske u NATO-u također će biti na stolu, rekla je novinarima jučer premijerka Sana Marin (Sanna).Raspoloženje u Helsinkiju je napeto: Finska ima najdužu europsku granicu s Rusijom na preko 1.300 kilometara, ali nije dio vojnog saveza. Zemlja je bliski saveznik NATO-a, ali do sada je bilo malo apetita da se pridruži klubu, piše “Politico”.

– Vrlo je razumljivo da su se mnogi Finci promijenili ili mijenjaju mišljenje nakon što je Rusija počela da vodi rat protiv Ukrajine – rekao je Marin.

Finci ocjenjuju “koja je granica koju je Rusija prešla, a koja granica koju Rusija neće preći… A ako Rusija pređe neku liniju, da li se s njom suočavamo sami ili zajedno s drugima”, rekao je Marin. Ona nije komentarisala svoj lični stav o NATO-u.

Istraživanje finske radiodifuzne kompanije Yle pokazalo je da 53 posto Finaca podržava ulazak svoje zemlje u NATO. Ova cifra raste i do 66 posto ako bi susjedna Švedska također ušla u NATO. Ovo označava drastičnu promjenu u stavovima javnosti – u prethodnoj anketi iz 2017. samo je 19 posto Finaca podržalo članstvo u NATO-u.

Građanska inicijativa za održavanje referenduma o tome da li Finska treba da se pridruži NATO-u prikupila je potrebnih 50.000 potpisa za manje od nedelju dana, što je primoralo parlament da o tome raspravlja.

U potezu koji je premijer Marin nazvao “povijesnim”, Finska je objavila da Ukrajini nudi oružje. „Finska čvrsto podržava ukrajinsku nezavisnost i suverenitet. Finska će ponuditi oružje Ukrajini i pomoć će biti dostavljena brzo. Ova odluka neće ugroziti nacionalnu odbranu”, rekao je Marin.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija