Napila se, pa sestrića ubila letvom: Vasviji iz Maglaja osam godina zatvora

Kantonalni sud u Zenici osudio je 45-godišnju Vasviju Mehić iz Maglaja na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina zbog ubistva njenog sestrića E. J., kojeg je pijana zatukla letvom, te zbog pokušaja ubistva poznanika N. S. kojem je nanijela povrede cjepanicom.

 

Kako je saopćio Sud, osim zatvorske kazne, izrečena joj je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će trajati sve dok postoje razlozi za nju, a najduže do isteka izdržavanja kazne zatvora.

Prema optužnici koju je protiv nje podiglo Kantonalno tužilaštvo ZDK, a povrdio zenički Kantonalni sud, ona je sestrića izudarala letvom po glavi 8. augusta 2022. godine u jutarnjim satima u Misurićima kod Maglaja.

– U napuštenom pomoćnom objektu vlasništvo S. A. sa svojim sestrićem E. J. je konzumirala alkohol. Nakon što je došlo do međusobne prepirke i rasprave zbog toga što je E. J. uzeo njen mobilni telefon i nije htio da ga vrati, u namjeri da ga usmrti, fizički ga je napala letvom dužine oko 70 cm – navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, udarila ga je najmanje četiri puta u glavu, svjesna da ga na taj način može usmrtiti, što je, kako se tvrdi u optužnici, i htjela.

– E.J. je zadobio teške povrede od kojih je nekoliko dana kasnije preminuo – navodi se u optužnici.

Optužena je nakon toga otišla i vratila se u večernjim satima sa Z. A. na lice mjesta, te je pozvala hitnu pomoć i policiju.

– E. J. je prevezen u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje je tri dana kasnije preminuo – dodaje se u optužnici.

Također, optužnicaje tereti da je 7. decembra prošle godine u Starom Gradu u Maglaju pokušala ubiti N. S.

U optužnici se navodi da je bila kod njega u kući i da su pili alkohol, te je došlo do međusobne prepirke i rasprave.

– N. S. joj je predložio da imaju seksualni odnos, što je ona odbila. Povukao je prema krevetu da legne pored njega. Ona je u namjeri da ga liši života uzela cjepanicu dužine 40 cm i udarila ga devet puta u glavu i grudi. Bila je svjesna da ga ovi udarci mogu usmrtiti, što je i htjela, pa mu je na taj način nanijela teške tjelesne povrede – ističe se u optužnici.

Dodaje se da mu je cjepanicom polomila vilicu, jagodičnu kost i nos, nakon čega je pozvala hitnu pomoć i policiju.

Presuda je nepravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79