Napokon! Zgrada u centru Sarajeva godinama predstavljala ruglo, konačno je obnovljena

Napokon! Zgrada u centru Sarajeva godinama predstavljala ruglo, konačno je obnovljena


Renoviranje i revitalizacija zgrade u centru Sarajeva, tačnije na Marijin Dvoru, privodi se kraju i građani već mogu vidjeti kako će ova građevina, koja je do nedavno bila u ruševnom stanju, izgledati.

Investicija je to firme The Place, koja je ovu i zgradu bivše električne centrale kupila od privatnih kompanija još 2015. godine. Iz ove kompanije podsjetili su kako su ove zgrade evidentirane kao nacionalni spomenici koji čine bogatu historiju i tradiciju grada.

“Zgrada je izgrađena 1894. godine i tokom vremena pretrpjela je značajne prenamjene i devastacije, pogotovo za vrijeme trajanja rata u Bosni i Hercegovini. Cijeli lokalitet decenijama stoji napušten i predstavlja ruglo u samom srcu Sarajeva. Kupovinom navedenih zgrada, bili smo spremni odmah pristupiti rekonstukciji i renoviranju istih. Godine 2017. donesena je odluka o izmjeni i dopuni regulacionog plana ‘Gradski Centar – Marijin Dvor’ za lokalitet kvadrant B i čekali smo da Gradsko vijeće u razumnom roku usvoji izmjene navedenog regulacionog plana. Nažalost, do danas se isto nije realizovalo”, kazali su iz firme The Place za Klix.ba.

S obzirom na to da je zgrada nacionalni spomenik, pristupili su pojedinačnoj rekonstrukciji uz pozitivno mišljenje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i odobrenje za građenje od Ministarstva za prostorno uređenje Federacije BiH.

“Renoviranjem i revitalizacijom zadržali smo namjenu i gabarite same zgrade te se prilikom odabira materijala vodilo računa o mjerama zaštite koje su propisane odlukom o zaštiti nacionalnih spomenika. Mnogo truda, rada, upornosti i strpljenja bilo je potrebno da bi zgrada ‘The Place’ poprimila današnji izgled. Dokazali smo da smo investitori koji baštine tradiciju grada i itekako smo spremni nastaviti naš započeti put”, istakli su.

U obnovljenoj zgradi ‘The Place’ biti će smješten prodajni centar za projekt ‘Park Residence’ koji je prvi takav napravljen na području Bosne i Hercegovine i klijentima će pružati novu dimenziju u prezentaciji projekta.

“Osim svih potrebnih informacija, na adresi našeg prodajnog centra svi zainteresovani kupci mogu pogledati fenomenalnu maketu projekta, posjetiti multimedijalnu salu za prezentaciju te osjetiti dašak svjetskih trendova koje s ponosom donosimo u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. ‘Park Residence’ je koncept premium livinga na izuzetno atraktivnoj lokaciji, iznad Marijin Dvora, na vrhu ulice Odobašina. To je projekt koji Sarajevo zaslužuje imati”, kazali su nam.

U ovoj zgradi nalazit će se i administrativni ured grupacije koja već duže od osam godina investira u BiH i potpisuje projekte kao što su Sunnyland i Monti.

“Sa novim projektom kompanije The Place – Hotel Igman, nastavljamo ulaganja u našoj državi. Naša vizija nije samo obnova hotela Igman, već i investiranje u turističke sadržaje koji će privući i zadržati kontinuitet posjeta, kako lokalnih tako i stranih turista. Minimalna planirana vrijednost investicije je 10 miliona KM, a u konačnici će ona sigurno, biti mnogo veća”, pojasnili su.

Podsjećaju iz The Placea da na ovom lokalitetu, zbog ratnih razaranja koja su uništila zgradu, nisu zatekli i da ne postoji ništa od izvornih elemenata koji podsjećaju na to da se tu nekada nalazila električna centrala.

“Ukoliko se danas prošetate pored lokaliteta jedino što ćete vidjeti su ostaci originalnih lukova kojima prijeti ugroženost od daljeg obrušavanja. Krov objekta je potpuno uništen, kao i kompletan enterijer. Unutrašnjost je obrasla šibljem, korovom i travom te je danas stanište za beskućnike. Naša želja je ostvariti funkcionalni i historijski kontinuitet lokacije u smislu da će memorija mjesta biti očuvana u duhu umjetničkih, tehnoloških i drugih vrijednosti, da se sačuva gradska ambijentalna cjelina u oblikovanom i gabaritnom smislu te da se ostvari kontinuitet urbanog gradskog ambijenta karekterističnog za Marijin Dvor”, istakli su.

Nadaju se u ovoj firmi i da će Gradska uprava “shvatiti da je krajnje vrijeme za usvajanje regulacionog plana Gradski centar – Marijin dvor, kvadrant B, te definisati uslove za građenje na predmetnoj lokaciji elektrane, koja danas stoji napuštena i narušena”.

“Želja nam je učestvovati u projektu spajanja šetnice uz Miljacku, od lokaliteta Mosta Suade i Olge do Skenderija mosta. Od iznimne je važnosti otvaranje investicija na području regulacionog plana Gradski Centar – Marijin Dvor za lokalitet kvadrant B, čime bi se djelomično zaustavio nenadoknadiv odliv radne snage iz građevinskog sektora, povećao prihod lokalne zajednice na osnovu naknada za gradnju a našim sugrađanima dali centar Sarajeva kakav zaslužuju. Mi, kao investitori, spremni smo odmah da krenemo sa rekonstrukcijom čime bismo zaokružili revitalizaciju cijelog lokaliteta”, kažu iz firme The Place, te dodaju kako vjeruju da će nadležne institucije prepoznati značaj revitalizacije ovog lokaliteta, kako za lokalnu zajednicu, tako i šire.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija