Naredne sedmice dolazi još 250 EUFOR-ovih vojnika u BiH

Naredne sedmice dolazi još 250 EUFOR-ovih vojnika u BiH


U Bosnu i Hercegovinu naredne sedmice dolazi 250 vojnika rezervnih snaga iz Francuske, Italije i Rumunije. U BiH će ostati mjesec dana, u sklopu EUFOR-ovih snaga.

Ovo je rečeno danas na konferenciji za medije u bazi Evropskih vojnih snaga (EUFOR) Butmir u Sarajevu.

“Bit će to prilika da Oružane snage BiH (OS BiH) održe vježbu sa evropskim snagama. Možemo očekivati pojačano prisustvo trupa i opreme u BiH uoči vježbe”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Komandant Evropskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, generalmajor Laszlo Sticz na konferenciji za novinare je rekao da će na taj način biti unaprijeđena saradnja rezervnih snaga, kao i saradnja EUFOR-a sa OS BiH.

Trenutno je u Bosni i Hercegovini više od 1.100 vojnika EUFOR-a. Aktiviranjem rezervnih trupa iz inostranstva može se angažovati ukupno 3.500.

Nekoliko dana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska unija je odlučila skoro udvostručiti veličinu svojih mirovnih snaga EUFOR-a na 1.100 sa 600 vojnika slanjem rezervi, kako bi spriječila potencijalnu nestabilnost.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, pa je ova mirovna misija najduža vojna operacija EU, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija