Narednih dana u Crnoj Gori moguće suše i požari

Direktorat za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore pozvao je sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja da podignu stepen operativne spremnosti zbog najavljenog toplotnog talasa.

Prema saopštenju iz MUP-a, upozorenje je poslano na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, koji najavljuje da će područje Crne Gore od danas biti pod uticajem grebena sa sjeverozapada Afrike, što će dovesti do priliva tople vazdušne mase i veoma toplog vremena u narednom periodu.

“Očekuje se da će ovakva situacija potrajati veći dio naredne sedmice,” stoji u saopštenju.

“Toplotni talas će uzrokovati visoke temperature vazduha koje će se u mnogim mjestima kretati od 37 do 40 stepeni Celzijusa, a ponegdje će prelaziti i 40 stepeni.”

Direktorat za zaštitu i spasavanje upozorava da ovakve meteorološke prilike mogu dovesti do suša i izazivanja požara. Takođe podsjećaju građane da je na snazi naredba o zabrani paljenja vatre.

Apeluje se na sve učesnike u sistemu zaštite i spasavanja da budu u visokoj pripravnosti i spremni za brzu reakciju u slučaju potrebe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79