Naša domovina je prazna!

Miloš Popović, istraživač Instituta za bezbjednost i globalna pitanja (ISGA) Univerziteta u Lajdenu već godinama na društvenim mrežama Twiter i Instagram objavljuje zanimljive mape vezane za region, Evropu i svijet. Između ostalog mapirao je i gustinu naseljenosti Bosne i Hercegovine i pokazao zabrinjavajuću činjenicu – naša zemlja izgleda prazna.

Posebno su kritična područja koja obuhvataju općine Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac, Kupres, Drvar, Glamoč, Kalinovik, Foča, Ljubinje, Bileću, Trnovo, Rogaticu, Goradžde i Han-Pijesak izgledaju sablasno prazno.

Podsjetimo da je ove rezultate Popović dobio prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. prema kojem je naša država imala oko 3,5 miliona miliona stanovnika. Ako se uzme u obzir da posljednjih godina iz naše zemlje stanovništvo masovno iseljava, prema današnjim podacima ova bi mapa izgledala vjerovatno još sablaznije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79