Naša Stranka odgovorila SDA: Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti

Nakon što je sarajevski kantonalni odbor SDA jutros pozvao na smjenu Edina Forte, premijera KS, odgovorili su im iz kantonalnog odbora Naše stranke u Sarajevu.

„Poziv SDA na smjenu Edina Forte s pozicije premijera Kantona Sarajevo još jedan je uzaludan pokušaj skretanja pažnje s afere Respiratori čiji je glavni akter njihov Fadil Novalić, koji je i danas, umjesto da bude na poslu, na suđenju. I ne samo te afere. U stvarnosti se ne može desiti ništa što može nadmašiti štetu koju je SDA nanijela Bosni i Hercegovini i njenim građanima u vrijeme pandemije, pa su zbog tog prisiljeni izmišljati. Međutim, u SDA očigledno nemaju dovoljno mašte jer sve što su naveli kao razlog za smjenu Forte lako je demantirati“, istaknuli su iz Naše stranke.

Naglasili su da su ponosni na sve što je Fortina vlada učinila u vezi s pandemijom.

“U Kantonu Sarajevo je vakcinisano preko 60 posto građanki i građana, a potpuno ih je vakcinisano 56 posto, što je daleko ispred svih drugih kantona. Uveli smo vakcinisanje u tržnim centrima. Recimo, samo prošlog vikenda u samo jednom tržnom centru vakcinisano je blizu 1500 građana. Uspostavili smo COVID call centar, kao i Drive in punktove. Dnevno se testira oko 2500 građana. Mnogo toga pozitivnog bi se još moglo nabrojati a sve bi se mjerilo i duplo većim brojkama da nema SDA opstrukcija, prije svega s federalnog nivoa”, naveli su u saopćenju iz Naše stranke, dodajući:

“Sjetimo se samo koliko smo kasnili s nabavkom vakcina zahvaljujući nesposobnosti SDA kadrova, ali i opstrukcija da iste nabavi Vlada Kantona Sarajevo. Sjetimo se nekoordiniranih mjera Vlade Federacije zahvaljujući kojima je pospješivano širenje zaraze umjesto da bude sprečavano, raznih pokušaja blokade Kantona Sarajevo i slično. Sve to, uz sve navedene opstrukcije, urađeno je za dvije godine, a ne za tri kako SDA pokušava obmanuti javnost. Jednu godinu oni su vladali i gotovu sve to vrijeme proveli smo je bez ministra zdravstva i bez ministra za socijalna pitanja. U to vrijeme nisu bili u stanju postaviti niti jedan kontejner za drive in testiranje”.

KO SDA: Građani Sarajeva ispred Covid-ambulanti čekaju po nekoliko sati, je li punjene džepova privatnim laboratorijima razlog?

Poručili su SDA da znaju da im je Vlada KS trn u oku, te da se pomire s tim da nisu vlast te da neće ni biti.

“Sarajevo je odlučilo: Nikad više SDA. Da parafraziramo repliku iz filma Maratonci trče počasni krug: Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti”, istaknuli su.

Građanima, s druge strane, poručuili su: “Imajte povjerenja u Fortinu vladu, prijavljujte i tražite sve što smatrate da će vam olakšati pandemijski period. Kritikujte nas vi kad god za kritiku imate argumente, ne dopustite da prostor kritike na naš račun, a u vaše ime, uzurpiraju oni koji su učinili sve da odete odavde, a da vi koji odlučite ostati živite najlošije u Evropi. I ne zaboravite, od oktobra će biti bolje.”

Podsjetimo, kantonalni odbor SDA Sarajevo izrazio je jutros ozbiljnu zabrinutost zbog stanja haosa u kojem zdravstveni sektor u Kantonu Sarajevo dočekuje novi val pandemije koronavirusom. U saopćenju za javnost su zatražili od Vlade KS da hitno smijeni kantonalnog premijera Edina Fortu, direktoricu JU Zavod za javno zdravstvo KS Aidu Pilav, ministra zdravstva Harisa Vranića i direktora JU Domovi zdravlja KS Abela Baltića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79