Nasilje nad ženama i femicid u BiH svakodnevnica: Nadležni organi u BiH moraju preuzeti odgovornost

Foto: Anadolija

Bosna i Hercegovina se suočava s ozbiljnim problemima. A jedan od tim problema jeste nasilja nad ženama i učestalim slučajevima femicida, no odgovorni organi na svim nivoima vlasti nisu uspjeli osigurati efikasnu zaštitu žrtava.

Uprkos dugogodišnjim pozivima na promjenu, politička neodgovornost i sporost u implementaciji potrebnih mjera rezultiraju tragičnim posljedicama, a žene su i dalje nesigurne u svojim domovima i zajednicama.

Nadležni organi, uključujući kantonalne ministre unutrašnjih poslova, federalnog ministra unutrašnjih poslova, državnog ministra sigurnosti, kao i kantonalne, federalne i državne vlade, moraju preuzeti odgovornost za neadekvatne mjere prevencije i zaštite žrtava.

S obzirom na složenost političke strukture Bosne i Hercegovine, ova situacija zahtijeva koordiniranu akciju svih nivoa vlasti kako bi se učinkovito suzbilo nasilje nad ženama.

Kantonalni ministri unutrašnjih poslova trebaju osigurati da policijske snage brzo reagiraju na prijave nasilja u porodici i pruže zaštitu žrtvama. Također, moraju intenzivirati saradnju s nevladinim organizacijama i centrima za socijalni rad u pružanju pomoći ženama koje su pretrpjele nasilje.

Federalni ministar unutrašnjih poslova dužan je unaprijediti zakone i regulative na federalnom nivou, osiguravajući da policijski službenici imaju odgovarajuće smjernice i resurse za suočavanje s ovom krizom.

Državni ministar sigurnosti i svi ostali na odgovorni na državnom nivou moraju ojačati pravni okvir i osigurati da BiH ispuni međunarodne obaveze u zaštiti žena od nasilja.

Sve ove aktivnosti moraju biti podržane kantonalnim, federalnim i državnim vladama kroz alokaciju resursa, te implementaciju sveobuhvatnih politika usmjerenih na prevenciju nasilja, podršku žrtvama i proaktivno kažnjavanje počinilaca.

Nema opravdanja za to da se ove tragedije ponavljaju. Nadležni moraju preuzeti odgovornost i osigurati da svi u Bosni i Hercegovini, a posebno žene, žive u sigurnijem okruženju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79