Nasilje u porodici: Kako prepoznati i prijaviti slučajeve

Nasilje u porodici: Kako prepoznati i prijaviti slučajeve


Nasilje u porodici je ozbiljan problem koji pogađa mnoge ljude širom svijeta, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Iako često ostaje skriveno iza zatvorenih vrata, porodično nasilje ima duboke i trajne posljedice na žrtve.

Važno je prepoznati znakove nasilja i znati kako prijaviti slučajeve kako bi se pružila pomoć i zaštita onima kojima je potrebna.

Kako prepoznati znakove porodičnog nasilja

Porodično nasilje može imati različite oblike, uključujući fizičko, emocionalno, seksualno i ekonomsko zlostavljanje. Evo nekoliko znakova koji mogu ukazivati na prisustvo nasilja u porodici:

  1. Fizičko zlostavljanje: Modrice, posjekotine, opekotine i druge povrede koje žrtva pokušava sakriti ili za koje daje nevjerojatna objašnjenja mogu biti znakovi fizičkog nasilja.
  2. Emocionalno zlostavljanje: Stalne kritike, vrijeđanje, ponižavanje, izolacija od prijatelja i obitelji te kontrolisanje ponašanja žrtve ukazuju na emocionalno nasilje.
  3. Seksualno zlostavljanje: Svaki oblik prisilnog seksualnog kontakta ili ponašanja koje ponižava i omalovažava žrtvu spada u seksualno zlostavljanje.
  4. Ekonomsko zlostavljanje: Kontrolisanje pristupa novcu, zabrana rada ili školovanja te davanje samo minimalnih sredstava za život može biti oblik ekonomskog nasilja.

Kako prijaviti slučajeve porodičnog nasilja

Prijavljivanje porodičnog nasilja može biti zastrašujuće, ali je ključni korak u zaštiti žrtava. Evo koraka koje možete poduzeti ako sumnjate na slučaj nasilja:

  1. Potražite pomoć: Ako ste žrtva nasilja, obratite se prijatelju, članu obitelji ili nekoj drugoj osobi kojoj vjerujete. Također možete kontaktirati lokalne nevladine organizacije koje pružaju podršku žrtvama nasilja.
  2. Pozovite policiju: U hitnim slučajevima, ne oklijevajte da pozovete policiju na broj 122. Policija može intervenirati i pružiti zaštitu žrtvi.
  3. Obratite se centrima za socijalni rad: Centri za socijalni rad mogu pružiti podršku i usluge za žrtve nasilja, uključujući smještaj u sigurnim kućama i savjetovanje.
  4. Kontaktirajte SOS telefone: U Bosni i Hercegovini postoje SOS telefoni za prijavu nasilja u porodici koji pružaju podršku i savjete žrtvama.
  5. Prikupite dokaze: Ako je moguće, prikupite dokaze o nasilju, poput fotografija povreda, poruka i emailova koji dokazuju zlostavljanje.
  6. Zatražite pravnu pomoć: Pravna pomoć može biti ključna za dobijanje zaštitnih mjera i podnošenje prijava protiv zlostavljača. Postoje organizacije koje pružaju besplatnu pravnu pomoć žrtvama nasilja.

Zaključak

Nasilje u porodici je ozbiljan problem koji zahtijeva hitnu pažnju i djelovanje. Prepoznavanje znakova nasilja i prijavljivanje slučajeva ključni su koraci u zaštiti žrtava i pružanju pomoći onima kojima je potrebna.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija