Nastavlja se borba građana za rijeku Unu: Građani tijelima spriječili uništenje izvora Une

Nastavlja se borba građana za rijeku Unu: Građani tijelima spriječili uništenje izvora Une


Predstavnici investitora koji žele graditi mini hidroelektranu (mHE) na Vrelu Une, jutros su se pojavili na lokaciji u namjeri da nastave uzurpaciji i uništenje Une nastavkom radova, potvrdili su iz Fondacije za društvene promjene-ACT.

„Hrabri i odlučni mještani su ih spriječili u tome. Ubrzo su predstavnici investitora napustili lokaciju da kako javljaju naši saborci i saborkinje s terena, podignu krivične prijave protiv aktivista“, navodi ACT.

Već mjesec dana traje borba za opstanak rijeke Une. Mjesec dana je to tišine i nezainteresiranosti organa Bosne i Hercegovine koji se, očito je, ne brinu za posljedice koje bi eventualna izgradnja mini hidroelektrane na izvoru rijeke mogla donijeti.

Radovi nisu obustavljeni uprkos činjenici da je i hrvatsko ministarstvo zaključilo da nisu ispoštovani svi propisi. Mještani su i dalje u strahu, a aktivisti najavljuju nastavak borbe. Naglašavamo da je izvor na UNESCO-ovoj Listi svjetske baštine.

“Šutnja administracije je znak da nešto ne štima. Kada su u pitanju dozvole, mi imamo i neslužbene informacije, koje su se i potvrdile, da nisu ispoštovane sve procedure. To je i sasvim dovoljno da se zaustavi gradnja”, izjavio je ranije Amarildo Mulić, predsjednik Udruženja Unski smaragdi, prenijela je Federalna TV.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija