Navijači iz Bijeljine istaknuli baner ruske vojne formacije na utakmici

Navijači iz Bijeljine istaknuli baner ruske vojne formacije na utakmici


Navijači lokalnog fudbalskog kluba u Bijeljini su proteklog vikenda privukli pažnju javnosti nakon što su na tribinama istaknuli baner koji je izazvao kontroverze.

Naime, na tom baneru se nalazio simbol ruske vojne formacije koja se bori u Ukrajini, poznate po svom kontroverznom ponašanju i nazivana “Espanola”, a čiji članovi su uglavnom navijači ruskih nogometnih klubova.

Osim podrške ovoj vojnoj formaciji, navijači su istaknuli i mapu Teksasa s porukom podrške nezavisnosti te američke države, ističući njihovu solidarnost s separatističkim pokretima. Ove geste su izazvale reakcije kako lokalnih zajednica, tako i šire javnosti.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je prethodno kažnjavao klubove zbog isticanja političkih poruka, no u ovom slučaju, ignorisali su upite medija o neonacističkim znakovima koje su članovi navijačke grupe “Incident” ranije isticali na tribinama.

Direktor kluba “Radnik” Goran Janjić je izjavio da nije upoznat s konkretnim transparentom koji su navijači postavili te da ne može komentarisati situaciju. Naglasio je podršku patriotskim porukama, ali istaknuo da uvredljive poruke sankcionišu. Odgovornost za nadgledanje takvih situacija prebacio je na delegata Nogometnog saveza.

Zahvalnica Espanole navijačima uz fotografiju iz Bijeljine. Foto: Screenshot, Espanola, VK

Podrška “Espanoli” nije bila ograničena samo na Bijeljinu, već su je pružali i navijači drugih klubova s područja Balkana, uključujući i “Delije” iz Beograda, koji su isto tako isticali simbole i poruke podrške na svojim tribinama.

Kontekstualizirajući ovu podršku, valja spomenuti da se “Espanola” poistovjećuje s kontroverznim likovima iz prošlosti, poput paravojnih formacija Željka Ražnatovića Arkana, poznatijih kao “Tigrovi”. Ražnatović je bio optužen za ratne zločine tokom sukoba na području bivše Jugoslavije, no nije dočekao suđenje jer je ubijen 2000. godine. “Espanola” također promoviše likove poput Kapetana Dragana, koji je također bio optužen za ratne zločine.

Dodatno, članovi “Espanole” su odlikovani od strane visokih vojnih zvaničnika Rusije, što je izazvalo dodatnu pažnju i kontroverze u vezi s ovom vojnom formacijom.

Transparent Espanole i podrška nezavisnosti Teksasa na tribinama u Bijeljini. Foto: Screenshot, Radnikovi navijači, Facebook

Sve u svemu, ovaj incident jasno pokazuje kako se politika, navijačka kultura i kontroverzni likovi iz prošlosti isprepliću na sportskim događajima, ističući duboke društvene podjele i kontroverzne političke stavove koji postoje unutar zajednica.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija