Ne štiti samo Mađarska Dodika, postoje indicije da je to stav i Hrvatske, Austrije, Grčke…

Ne štiti samo Mađarska Dodika, postoje indicije da je to stav i Hrvatske, Austrije, Grčke…


Evropska unija, to je više nego očigledno, neće uvesti sankcije predsjedniku bosanskohercegovačkog entiteta Republika Miloradu Dodiku zbog njegovog secesionističkog djelovanja.

Za to je potreban konsenzus svih 27 članica, a Dodiku leđa čuva njegov desničarski partner iz Budimpešte, mađarski premijer Viktor Orban.

Međutim, Toby Vogel, stručnjak za vanjsku politiku EU-a u Centru za evropske političke studije (CEPS) u Briselu, smatra da nije problem samo u Mađarskoj.

U izjavi za Radio Slobodne Evrope naveo je da postoje i neke druge članice EU-a koje se protive sankcijama, ali se prikrivaju iza otvorenog otpora Mađarske.

– Dodik ima snažnu podršku Orbana, ali postoje indicije da se i druge zemlje članice EU-a, Hrvatska i Austrija, a možda i Grčka i druge, također protive sankcijama EU-a. Politika razotkrivanja Orbanovog blokiranja restriktivnih mera protiv Dodika je stoga nezgodna – kazao je Vogel za RSE.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija