Nedostaje 65.000 radnika: Njemački restorani i hoteli suočeni s ozbiljnom krizom zaposlenosti

Nedostaje 65.000 radnika: Njemački restorani i hoteli suočeni s ozbiljnom krizom zaposlenosti


Nedostatak radnika u njemačkim restoranima i hotelima poprima alarmantne razmjere, upozorava udruženje ugostitelja Dehoga. Prema njihovim informacijama, više od 65.000 radnika nedostaje u ovom sektoru, predstavljajući ozbiljan izazov za industriju koja se oporavlja od pandemijskih udara.

Savezna agencija za rad prijavljuje preko 33.000 slobodnih radnih mjesta u ugostiteljstvu samo za juni, no stručnjaci vjeruju da je stvarna potražnja dvostruko veća jer mnoge firme ne prijavljuju svoje slobodne pozicije.

Sandra Warden, stručnjakinja za tržište rada iz Dehoge, ukazuje na alarmantno pogoršanje problema u odnosu na brojke iz 2019. godine kada je već bilo prijavljeno gotovo 40.000 slobodnih radnih mjesta. „Posebno sada, u sezoni godišnjih odmora i povećanog interesa za turističke destinacije, potreba za radnicima i dalje raste“, naglašava Wardenova.

U nastojanju da se nosi s nedostatkom radne snage, gastronomske firme su primorane prilagođavati se koliko mogu. Neke od njih skraćuju radno vrijeme, zatvaraju objekte određenim danima ili ograničavaju ponudu u jelovnicima. Osim toga, sve više restorana uvodi samoposluživanje kako bi se olakšao rad i pružila bolja usluga uz ograničen broj zaposlenih.

Udruženje Dehoga polaže nade u nedavno uvedeni zakon o stručnoj radnoj snazi iz inostranstva i olakšice u zapošljavanju izbjeglica kako bi se ublažio trenutni nedostatak radnika. Također, pozivaju na kampanju za promociju višestrukih vještina i važnosti praktičnih profesija kako bi se potaklo zanimanje za rad u ugostiteljstvu.

U ovom sektoru, prosječne plaće se kreću od 2.000 do 3.000 eura, a ovisno o poziciji, mogu doseći i više. Primjerđ, konobari mogu zarađivati do 3.750 eura, kuhari čak do 6.500 eura, pekari do 4.000 eura, a recepcioneri prosječno oko 1.700 eura. Event menadžeri imaju prosječnu plaću od oko 3.500 eura.

Radnici u ugostiteljstvu često mogu uživati u dodatnim beneficijama, poput bakšiša i besplatnog obroka tokom radnog vremena. Fleksibilno radno vrijeme i mogućnosti napredovanja u karijeri čine ovo zanimanje privlačnim za potencijalne radnike.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija