Nekadašnji košarkaš napustio život u gradu i napravio ranč: Uzgaja alpske jelene

Marinko Perović, nekadašnji košarkaški igrač, prije četiri godine napustio je život u gradu i preselio se u selo Jelovci, blizu Han Pijeska. Na nadmorskoj visini od 1050 metara, odlučio je posvetiti se stočarstvu i životu u prirodi.

Ova odluka bila je potaknuta potrebom za mirnijim životom, a posebno je dobila na važnosti tokom pandemije koronavirusa kada je svijet stao.

Na njegovom imanju sada žive različite životinje: 600 kokoški, 120 pilića, 15 krmača, 45 ovaca, 15 koza, te se bavi i poljoprivredom.

Marinko ističe da je svakodnevni život naporan, ali da ljubav prema prirodi nadilazi sve izazove.

Ujutro ustaje rano i brine se o životinjama, a prilagođava se i surovijim zimskim uslovima koji su se promijenili u posljednje vrijeme.

Jelovci, poput mnogih sela, suočavaju se s depopulacijom. Dok je nekada u selu živjelo više od stotinu ljudi, danas je njihov broj smanjen na manje od 15.

Usprkos tim izazovima, Marinko vidi svoju budućnost u Jelovcima. Nedavno je započeo uzgajati alpske jelene, rijetku vrstu koja je neuobičajena za ovo područje.

“Mužjaci mogu da budu od 250 do 300 kila, što je za našeg domaćeg srndaća velika razlika, a ženke od 150 do 170 kila, Skoro sam čitao i gledao dokumentarac, u Srbiji ih ima 4 hiljade, a u Mađarskoj u jednom lovištu zna ih biti od 70 do 80 hiljada, a trenutno u BiH što ja znam, su 4 alpska jelena”, navodi Perović za N1.

Njegov entuzijazam i prirodni potencijal prepoznali su profesori s talijanskog Poljoprivrednog fakulteta, koji planiraju posjetiti njegovo imanje. Marinko se nada da će uskoro razviti agroturizam kako bi obnovio život u Jelovcima i omogućio ljudima da ponovno dožive ljepotu ruralnog života.

Marinkova priča ističe važnost očuvanja tradicionalnog načina života u ruralnim područjima te potrebu za inicijativama koje bi podržale održivost i razvoj takvih zajednica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79