Nema djece! Zbog manjka učenika zatvorena škola u Velikoj Kladuši

Područna škola Šestanovac, koja pripada Osnovnoj školi “1. mart” Vrnograč, u novu školsku 2023./2024. godinu ulazi bez učenika te zatvara svoja vrata nakon što je ispratila generacije i generacije učenika.

Za razliku od prošle školske godine OŠ”1. mart” Vrnograč u ovoj školskoj godini broji znatno manji broj učenika. Nastavni proces trenutno prati 366 godina što je za 44 učenika manje u odnosu na prošlu godinu.

Smanjenje broja učenika je imalo za posljedicu zatvaranje tri područne škole. Ranije su zatvorene područna škola Gradina i Poljana, a od ove školske godine svoja vrata je zatvorila područna škola Šestanovac

“Smanjen natalitet, te odlazak porodica u inostranstvo razlozi su smanjenja broja učenika. Zadnjih deset godina škola je izgubila 242 učenika, odnosno 9 odjeljenja. Prije deset godina broj učenika je bio 608 a danas ih je samo 366 što je za posljedicu imalo zatvaranje tri područne škole”, ističe direktor škole, Šerif Hušidić.

U ovoj školskoj upisalo se samo 26 prvačića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79