Nema dovoljno obezbjeđenja i službenih vozila za sve iz Vlade

Uprava policije u protekla dva dana našla se u velikom problemu da obezbijedi dovoljan broj automobila i službenika Sektora za obezbjeđenje štićenih ličnosti, koji treba da prate i čuvaju nove članove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori koji imaju pravo na policijsku zaštitu.

Policija je za sada pratnju dodijelila premijeru Milojku Spajiću, potpredsjedniku Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksi Bečiću, ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću, ministru pravde Andreju Miloviću, kao i predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću.

Članom 3 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, određen je spisak ličnosti čija se bezbjednost štiti i njihovo obezbjeđivanje, kako se navodi, počinje samim izborom na funkciju.

Kako je u Odluci, koja je mijenjana u januaru 2021. godine, dodat novi član prema kojem pravo na policijsku pratnju imaju i potpredsjednici Vlade, sada je nastao dodatni problem za UP jer Vlada Milojka Spajića ima pet potpredsjedničkih mjesta.

Uprava policije zbog manjka službenika, ali i službenih automobila još nije odredila plan i obim pratnje za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Moma Koprivicu, potpredsjednika za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavićevića, potpredsjednika za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja i potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministra sporta i mladih Dragoslava Šćekića…

Novog ministra odbrane Dragana Krapovića, kako je planirano, čuvaće pripadnici Vojske Crne Gore i MO, dok UP mora da smisli plan i obim obezbjeđenja za novog ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića, koji prema Odluci ima pravo na policijsku zaštitu.

Prema Odluci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije policijsku pratnju funkcioneri iz bivše garniture izvršne vlasti imaju tri mjeseca nakon odlaska sa funkcije, a ta privilegija im se može produžiti ukoliko procjena bezbjednosti, koju radi Agencija za nacionalnu bezbjednost, nalaže da se zaštita produži.

Izvor “Vijesti” navodi da se bivši premijer Dritan Abazović ni njegovi ministri, koji su imali pravo na policijsku pratnju, za sada niju odrekli da ih u naredna tri mjeseca čuvaju službenici Uprave policije.

Shodno članu 3 Vladine Odluke, policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti prate i čuvaju predsjednika države, predsjednika Skupštine, premijera, ministra unutrašnjih poslova, ministra vanjskih poslova, ministra pravde, vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Uprave policije.

Policija ima dužnost da čuva i uže članove porodice premijera Milojka Spajića, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Skupštine Andrije Mandića.

Pratnju UP već imaju v.d. VDT-a Tatjana Begović, GST Vladimir Novović, v.d. predsjednica Vrhovnog suda Vesna Vučković, direktor tajne službe Boris Milić i vršilac dužnosti direktora policije Nikola Terzić.

Članom 6 stav 2 Vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, propisano je da ako bezbjednosna procjena stepena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita se može produžiti i nakon isteka roka od tri mjeseca, za vrijeme dok postoje razlozi da je bezbjednost ugrožena.

Po tom osnovu policijska zaštita, a nakon procjene ANB-a, više puta je produžavana bivšem GST-u Milivoju Katniću i smijenjenom direktoru Uprave policije Zoranu Brđaninu.

Članom 10 odluke propisano je da Vlada može, na predlog MUP-a, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije. Shodno tom članu policija štiti bivšeg pomoćnika direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala Zorana Lazovića.

Policija štiti i dvije novinarke Oliveru Lakić i Jelenu Jovanović, ali i načelnika Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića.

Uprava policije zbog tajnosti podataka ne može da saopšti koliko je službenika angažovano, kao i koliko službenih automobila imaju na raspolaganju tokom obezbjeđivanja štićenih ličnosti.

Shodno Zakonu o tajnosti podataka, podaci o tome određeni su stepenom tajnosti, a tajna su i informacije o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79