Nema finansiranje autoputa kroz RS zbog političke situacije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) trenutno nije u mogućnosti da finansira koridor Vc kroz Republiku Srpsku (RS) zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini, izjavio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS.

Višković je istakao da je EBRD i dalje zainteresovan za finansiranje ovog projekta, ali da će RS morati pronaći druge načine za realizaciju.

“RS trenutno ima oko 120 kilometara izgrađenih autoputeva i radimo s kineskim izvođačima na dijelu autoputa prema Beogradu, a radovi na obilaznici oko Doboja teku prema planu,” dodao je Višković.

Ova izjava uslijedila je kao odgovor na pitanje potpredsjednice parlamenta, Anje Ljubojević, koja je naglasila da je postavila pitanje ne zbog želje za putovanjem u Sarajevo, već zbog čestih suđenja Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, koja se održavaju u Sarajevu.

Dodik je na suđenju pred Sudom BiH zbog odluka koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt, kojeg RS ne priznaje.

Višković je zaključio da, uprkos trenutnim izazovima, Vlada RS aktivno traži alternativne načine za realizaciju infrastrukturnih projekata i nastavak razvoja mreže autoputeva u regiji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79