Nema prijavljenih slučajeva majmunskih boginja u FBiH

Nema prijavljenih slučajeva majmunskih boginja u FBiH


Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) 14. avgusta 2024. godine proglasila je porast broja slučajeva majmunskih boginja javnozdravstvenim vanrednim stanjem od međunarodnog značaja.

Ovaj alarmantan razvoj situacije dolazi nakon što je u Europi izbila epidemija majmunskih boginja, koja se proširila globalno.

U Federaciji Bosne i Hercegovine zabilježeno je devet slučajeva majmunskih boginja 2022. godine, ali od tada nije bilo novih prijavljenih slučajeva, saopštio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Pojačani epidemiološki nadzor i ažurirane smjernice za kontrolu bolesti provode se u cijeloj Europi.

Demokratska Republika Kongo (DRC) izvijestila je o značajnom porastu slučajeva, s više od 16.000 novih infekcija i više od 500 smrtnih slučajeva u 2024. godini, a nova varijanta virusa, klada I, izaziva dodatnu zabrinutost.

Potvrđeni slučajevi boginja prijavljeni su i u zemljama poput Republike Kongo, Srednjoafričke Republike, Ruande, Ugande i Burundija.

U julu 2024. godine, 26 zemalja prijavilo je ukupno 934 nova laboratorijski potvrđena slučaja i četiri smrtna slučaja. Afrička regija bila je najviše pogođena s 567 slučajeva, dok su ostale regije također zabilježile značajan broj infekcija.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija