Nema stajanja: Direktor Aerodroma Tuzla, demantuje tvrdnje o zatvaranju aerodroma

Nema stajanja: Direktor Aerodroma Tuzla, demantuje tvrdnje o zatvaranju aerodroma


Aerodrom Tuzla trenutno je u fokusu interesovanja tuzlanskog kantona, a glavni razlog su tvrdnje da se zbog nedostatka putnika i smanjenja broja aviolinija suočava s mogućnošću zatvaranja.

Opozicioni poslanici u Skupštini Tuzlanskog kantona zatražili su hitnu sjednicu ovog doma kako bi se raspravljalo o stanju na Aerodromu Tuzla, tvrdeći da je situacija katastrofalna.

Prema njihovim tvrdnjama, broj putnika i letova značajno je opao nakon što je kompanija “WizzAir” povukla svoju bazu iz aerodroma.

Predsjednik Kluba poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona, Dževad Hadžić, ističe nekoliko ključnih razloga za zahtjev održavanja hitne sjednice. Navodi pad broja putnika s 650.000 na 120.000, odlazak strateških partnera poput “WizzAir”-a i “RyanAir”-a, te gubitak od 2,5 miliona KM subvencija za avio-prevoz kompaniji “Lumiwings”.

Hadžić naglašava nedostatak transparentnosti u trošenju subvencija te ističe da Vlada Tuzlanskog kantona nije jasno objasnila kako je novac utrošen.

Vlada TK je, međutim, najavila fokusiranje na završetak infrastrukturnih projekata na aerodromu i imenovala novi Nadzorni odbor kako bi napravili dugoročnu analizu plana i poslovanja aerodroma.

Dževad Halilčević, direktor Aerodroma Tuzla, demantuje tvrdnje o zatvaranju aerodroma, ističući da radi u smanjenim kapacitetima zbog operativnih problema kompanije “WizzAir”. Također, naglašava da aerodrom trenutno radi na završetku infrastrukturnih projekata.

Uprkos problemima, Halilčević izražava optimizam u vezi s budućnošću aerodroma te očekuje oporavak nakon globalnih problema u avio-industriji.

“Previše se situacija dramatizira, mi smo sa ‘WizzAirom’ poslovali u prve tri godine rada s ovim obimom posla i tada niko ništa nije govorio. Nažalost, servis jednog aviona traje 200 dana, nije to do nas, a sad najednom oni traže neke personalne krivce. Najlakše je tako upirati prstom, to neće riješiti problem. Mi vodimo razgovore i očekujemo da će ova jesen donijeti oporavak i da će se avioni vraćati sa servisa”, ističe Halilčević, koji je potvrdio za Nezavisne novine da s aerodroma trenutno lete tri linije, ali da su krenuli i čarter letovi ka turističkim destinacijama u Turskoj.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija