Vojno-politički analitičar Nedžad Ahatović poručuje da “ministra Nešića odavno ne shvata ozbiljno u smislu njegovog poznavanja aspekta sigurnosti”.

– Sa izjavom da treba razmisliti o ukidanju OSBiH upravo je potvrdio moje mišljenje o njemu. Dodatno ga je “zakucao” sa izjavom da su pripadnici MUP RS-a na granici na svojim redovnim zadacima. Pa šta onda rade pripadnici Granične policije? Ovako razmišljanje ministra (ne)sigurnosti BiH govori o njegovom karakteru i kompetencijama koje su prema ovim izjavama očito vrlo upitne. Bosna i Hercegovina ne može u EU, kako to kaže Nešić, bez efikasnog sistema sigurnosti kojeg će činiti i MUP RS-a, ali u okviru svojih regionalnih nadležnosti, Granične policije i Oružanih snaga BiH koje su garant našeg članstva u NATO-u.

Ako se ministar s tim ne slaže, nije trebao preuzimati dužnost državnog ministra jer je dužan poštovati zakone Bosne i Hercegovine, među kojima je i Zakon o odbrani koji u članu 84. jasno kaže “Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a” – naglašava Ahatović