Neopreznost Harrisa Österdahla je skupo koštala: Preko Facebooka tražio stan u Sarajevu, hitmeni mu lako ušli u trag

U sarajevskom naselju Stup juče oko 16:30 desila se mafijaška likvidacija Harrisa Österdahla, jednog od vođa švedske narkogrupe.

U društvu Österdahla nalazio je Elvir Mutić, takođe državljanin Švedske, koji je ranjen i nalazi se na KCUS-u.

U Švedskoj je eskalirao sukob kriminalaca koji su pripadali klanu “Foxtrot”.

Sukobili su se osnivač klana Foxtrot Rawa Majid i njegova nekadašnja desna ruka Ismail Abdo.

Rat klanova “Foxtrot”: Ko su Ismail Abdo i Rawa Majid i kakve veze imaju sa Harrisom Österdahlom

Za nešto više od mjesec dana, likvidirano je preko 10 saradnika i Majida i Abde, a među žrtvama ima i nevinih ljudi.

Kako saznaje Crna Hronika, Harris Österdahl je bio visokopozicionirani pripadnik krila koji podržava Rawu Majida.

Na grupu koja je radila sa Harrisom Österdahlom već je pucano u Istanbulu 6. septembra ove godine. Sa Österdahlom su se tada u društvu nalazili 22-godišnji Elvir Mutić koji je ranjen juče, Mevludin Mehonjić (31), Richard Ichoa Markousa (23) i Salah Al-Tubeidija (24), svi državljani Švedske.

U napadu u Istanbulu nije bilo povrijeđenih osoba, te su brzo svi pušteni na slobodu.

Kako bi se sakrio, Harris Österdahl je sa Elvirom Mutićem stigao u Bosnu i Hercegovinu, a kako Crna Hronika saznaje, napravili su kobnu grešku koja je Österdahl koštala života.

Naime, oni su iznajmljivanje stana u Sarajevu tražili preko Facebooka, tražili su luksuzan stan blizu SCC-a ili na Bulevaru, a nudili su skoro 2.000 KM mjesečno. Stan im je trebao imati dvije spavaće sobe, dva kupatila i balkon.

Moguće da su im plaćeni hitmeni ovako ušli u trag.

Kao osoba koja je pružala logističku podršku sumnjiči se Oliver Herbert Peter, a osumnjičeni za likvidaciju su, nezvanično, državljani Švedske (18) i Libana, koji su lišeni slobode na Palama.

Švedski mediji pišu da je Österdahl bio spreman svjedočiti pred švedskim sudovima protiv osoba koje su umiješane u trgovinu narkoticima.

Harris Österdahl je osuđen 2017. godine zbog vođenja kriminalnog lanca s drogom. Osuđen je na četiri godine zatvora zbog mita, ilegalne vožnje, ozbiljnih krivičnih djela u vezi sa drogom, krivičnih djela sa oružjem, dopinga i kršenja Zakona o oružju. On je negirao ove optužbe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79