Neplaćanje alimentacije – masovna pojava u BiH

Neplaćanje alimentacije za izdržavanje djece, čiji su se roditelji razveli, masovna je pojava u bosanskohercegovačkom društvu.

Prema nezvaničnim podacima, sedamdeset posto razvedenih roditelja ne plaća alimentaciju. Zbog problema u vezi s naplatom i nepoštovanjem sudskih presuda, u Republici Srpskoj najavljeno je formiranje alimentacionog fonda.

Od kada se prije šest godina razvela i dobila starateljstvo, Milijana Krsmanović sama izdržava troje maloljetne djece. Bivši suprug je, kako kaže, uplatio tek nekoliko alimentacija.

“Sama naplata alimentacije ide jako teško. On jednostavno izbjegava zakonsku obavezu. Kad sam pokušala, žaleći se i podnoseći nalog za izvršenje, sve se završavalo time što donese potvrdu od Zavoda za zapošljavanje kao nezaposleno lice i kaže daće kad bude mogao”, priča Milijana.

Alimentacija u BiH iznosi od 90 do 350 KM mjesečno, ali najveći broj roditelja je u obavezi da plaća 200 KM. Kada iscrpe sve mogućnosti u Centru za socijalni rad, roditelj staratelj se obraća advokatu.

“Imamo često postupak prinudne naplate koji pokrećemo pred sudom na osnovu presude i u kojoj je određen iznos alimentacije za taj mjesec. Nama se često obraćaju roditelji u tom smislu”, ističe advokat Anja Draganić.

Prema podacima ombudsmana za djecu RS, polovina narušenih prava djeteta vezana su za razlaz roditelja. Njihov stav je da su glavni problem velikog procenta neplaćanja alimentacije zakonske manjkavosti.

“Slobodno mogu da kažem da neizvršavanje obaveza alimentacije predstavlja ozbiljan vid zanemarivanja djece, koje zaslužuje određene reperesije koje mogu da budu zatvorska kazna, oduzimanje vozačke dozvole, nemogućnost putovanja, imamo razne mehanizme. Vi ako ne platite kaznu u saobraćaju, ne možete dobiti dokument, a ako ne platite alimentaciju nemate sankciju”, ističe Jovanka Vuković, zamjenik ombudsmana za djecu RS.

Pored izmjena porodičnog zakona na kom insistira Ombudsman, jedno od rješenja o kom se sve češće govori u Republici Srpskoj je formiranje alimentacionog fonda.

“Da alimentacioni fond vrši isplatu tih sredstava ka djetetu a da kasnije država vrši prinudno izvršenje i naplatu sredstava od neodgovornog roditelja”, kaže Vuković.

Iz Ministarstva porodice, omladine i sporta entiteta za BHRT je potvrđeno da su zaprimili više inicijativa i dopisa za formiranje alimentacionog fonda. Međutim, ideja je tek u povoju.

“Pokrenute su konsultacije s cilje stvaranja formalno-pravnih pretpostavki za funkcionisanje Alimentacionog fonda i održan je prvi konsultativni sastanak radne grupe za izradu Nacrta zakona o alimentacionom fondu”, navode iz resornog ministarstva.

Iako i u slučaju formiranja alimentacionog fonda ostaje problem naplate alimentacije od drugog roditelja, na ovaj način djeca i staratelj će biti zaštićeni i imati sigurna primanja. Prema ranijim procjenama, da bi fond zaživio potrebna su inicijalna sredstva od million maraka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79