Nepravda u zdravstvu: Biolozi u BiH gurnuti u sjenku, profesor Šutković apelira za ravnopravnost

Nepravda u zdravstvu: Biolozi u BiH gurnuti u sjenku, profesor Šutković apelira za ravnopravnost


Biolozi u Bosni i Hercegovini suočavaju se s ozbiljnim izazovima u ostvarivanju svojih profesionalnih prava unutar zdravstvenog sektora. Udruženje genetičara u BiH upozorilo je  na prisutnu diskriminaciju i degradaciju biologa, posebno u Kantonu Sarajevo, koja proizlazi iz pravilnika koji nisu u skladu s važećim zakonodavstvom, piše Crna Hronika.

U 2020. godini, donesen je pravilnik koji je uvelike ograničio ulogu biologa u zdravstvenim ustanovama. Članom 59. ovog pravilnika eliminirani su biolozi kao zdravstveni saradnici, što je rezultiralo gubitkom prava na samostalan rad, smanjenjem plaća te čestim inspekcijskim provjerama.

U članku 141. Zakona o zdravstvenoj zaštiti, biolozi su jasno definirani kao zdravstveni saradnici. Međutim, pravilnici uskraćuju biolozima priznavanje njihove stručnosti, dok su u  susjednim zemljama, poput Hrvatske, biolozi jasno prepoznati kao zdravstveni radnici.

Prof. Dr. Jasmin Šutković s Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu iznosi snažan apel za priznavanje stručnosti biologa. “Nevjerojatno je da kao Dr. genetike ne mogu potpisati PCR test nalaz, dok to mogu drugi zdravstveni radnici s manje iskustva u molekularnoj biologiji”, ističe profesor.

Prof. Šutković naglašava nužnost donošenja zakona o biološkoj djelatnosti, usklađivanje s europskim standardima te prilagodbu zakonima na razini Federacije Bosne i Hercegovine koji reguliraju prava biologa.

Udruženje genetičara i Prof. Dr. Jasmin Šutković apeliraju na trenutnu vladu Federacije BiH da riješi problem biologa u zdravstvu te pozivaju medije da podrže njihovu borbu za ravnopravnost u struci.

Biolozi su igrali ključnu ulogu u mnogim važnim inicijativama, poput DNK identifikacije žrtava i borbe protiv pandemije COVID-19. Stoga je nužno priznati njihovu stručnost i doprinos modernom zdravstvenom sistemu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija