Foto: Vlada KS
Nepravedna distribucija prava: Potreba za reformom kolektivnih ugovora u KS

Nepravedna distribucija prava: Potreba za reformom kolektivnih ugovora u KS


Na današnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo (ESV KS) naglašena je potreba za otklanjanjem nejednakosti u kolektivnim ugovorima kako bi se osigurala pravednija rješenja za sve radnike.

Kolektivni ugovori, prema riječima učesnika, trebaju biti jednako pravo svih poslodavaca i sindikata.

Safudin Čengić, potpredsjednik ESV i član delegacije poslodavaca, izjavio je da Udruženje poslodavaca KS već godinu dana insistira na javnoj raspravi o kolektivnim ugovorima u Kantonu Sarajevo. Čengić je istakao da trenutna neujednačenost kolektivnih ugovora dovodi do neravnopravnosti među radnicima i negativno utiče na kantonalni budžet.

“Problem leži u činjenici da se određena prava dodjeljuju radnicima bez ujednačenih kriterija. Na primjer, otpremnina za odlazak u penziju, godišnji odmori, i naknade za povrede na radu se razlikuju među radnicima u istim institucijama. Ovo stvara nepravdu i neravnopravnost”, rekao je Čengić.

Darja Softić Kadenić, ministrica pravde i uprave KS, izjavila je da je Vlada KS provela intenzivne socijalne dijaloge kako bi konsolidovala važeće kolektivne ugovore za naredne dvije godine. Cilj je bio stvoriti stabilnu osnovu i riješiti nepravde koje proizlaze iz trenutnih nesuglasica u kolektivnim ugovorima.

“Angažovali smo Ekonomski institut i Ekonomski fakultet da nam pomognu u konsolidaciji. Nakon svih pripremnih radnji, u sljedeću fazu pregovora ući ćemo sa izmijenjenim i konsolidovanim konceptom kolektivnih ugovora”, dodala je Softić Kadenić.

Franjo Rener, potpredsjednik ESV KS i član delegacije sindikata, naglasio je da ESV KS nije naredbodavno, već savjetodavno tijelo koje radi na ujednačavanju standarda u socijalnim i ekonomskim pitanjima na nivou KS.

“Kolektivni ugovor je pravo svakog poslodavca i sindikata, a želimo da osnovna prava budu ujednačena”, zaključio je Rener.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija