Nermin Nikšić (SDP): Lendo miješa vojnu i političku karijeru

Nermin Nikšić (SDP): Lendo miješa vojnu i političku karijeru


Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine, kaže Nikšić

Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović juče poslao pismo predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću u kojim ih poziva da formiraju vlast, lider SDP-a u intervjuu za BUKA magazin, kaže da razumije da SDA želi biti dio većine sa SDP-om i HDZ-om, ali to sada nije realna opcija.

On vjeruje da će Vlada Federacije uskoro biti formirana, a najavljene blokade od SDA-ovog potpredsjednika Federacije BiH vidi kao ohrabrenje za separatiste u Republici Srpskoj. Nikšić vjeruje da će visoki predstavnik u BiH trebati intervenisati da spriječi “političko nasilje parlamentarne manjine nad većinom.” Cilj koalicionih stranaka koje predvodi SDP je, kaže lider ove stranke, pristupanje NATO savezu.

Nikšić je komentarisao i izbor sudija Ustavnog suda BiH, direktora UIO, te opoziciju u Republici Srpskoj za koju kaže da je ostvarila katastrofalan rezultat na izborima, te da je glumila bolju kopiju SNSD-a. Kompletan intervju sa Nikšićem čitajte u nastavku teksta.

Kako komentarišete opstrukcije prilikom izbora predsjednika FBiH, da li će to sada otežati imenovanje Vlade FBiH?

Naravno da će otežati jer imamo na sceni politiku koja je svjesna da odlaskom SDA u opoziciju gube sve poluge vlasti koje su godinama krčmili kroz vlade, javne fondove, javna preduzeća koja su koristili kao da su njihova privatna.

Opstrukcija je nažalost očekivana. Ovim činom blokira se volja parlamentarne većine koja je uspostavljena uz jedino obrazloženje da je to zbog gubitka vlasti i navodnog etničkog legitimiteta. Time se SDA promaknula u glavnog zagovornika ideje legitimnog etničkog predstavljanja.

Kad se pozivaju na legitimnu većinu u Klubu Bošnjaka, dobro je podsjetiti da je SDA do kontrolnog paketa od 13 ruka došla paketima druge vrste kojim je pridobila pojedine zastupnike koji su inače birani iz opozicionih stranaka upravo na platformi kritike SDA. Mi u SDP-u vjerujemo u parlamentarnu demokratiju.

Ako član rukovodstva FBiH iz SDA želi da blokira uspostavu vlasti, mora mu biti jasno da će kao i u svakom demokratskom sistemu predsjednik entiteta biti izabran voljom većine. Ne očekujem da će se nešto promijeniti ni kad je u pitanju kasnija blokada formiranja vlasti. Nažalost, tada visoki predstavnik jedini ima na raspolaganju alat za deblokadu formiranja vlasti.

SDA ne odustaje od ideje da budu u koaliciji sa HDZ-om i SDP-om. Sada rade sve da pokažu da je to jedina moguća opcija. Je li zaista, i jeste li promijenili svoj stav da nećete sa SDA?

SDP BiH je oko sebe okupio većine na svim nivoima. Bilo je određenih poteškoća, ali sada mogu reći da smo pred vratima uspješnog okončanja procesa. Razumijem da SDA želi biti dio većine sa SDP-om i HDZ-om, ali to sada nije realna opcija.

Naravno, procesi na nivou entiteta su još dinamični, mogući su razni scenariji sve do trenutka formiranja vlade, a SDP BiH je opredijeljen da proces dovede do kraja unutar koalicije koju predvodimo zajedno sa partnerima iz HDZ Bosne i Hercegovine i stranaka okupljenih oko njih. Postupci koje poduzima SDA, poput vrbovanja opozicionih zastupnika na njima poznate načine, te blokade čak i samog imenovanja predsjednika, odnosno predsjednice entiteta, definitivno ne pomaže promjeni percepcije o ovoj stranci.

Što se tiče SDP-a Bosne i Hercegovine, vjerujemo da ćemo uskoro imati Vladu Federacije u okvirima sporazuma potpisanog u Konjicu.

Ukoliko ipak dođe do blokade, očekujete li reakaciju OHR-a?

Blokada već nije stvar pretpostavke nego je to politička realnost. G. Lendo, SDA-ov kadar u rukovodstvu Federacije, otvoreno govori da Vladu bez SDA neće podržati, odnosno dati saglasnost na imenovanje premijera, iako imamo jasnu većinu. Čak se pokušava ponašati kao nekakav suveren koji bi da diktira ko će formirati vlast. Vidi se iz njegovih istupa da je svoju vojnu karijeru pomiješao sa političkim djelovanjem u demokratskim državama na krajnje nekompatibilan način.

Ovakva situacija je nezabilježena u demokratskom svijetu, da jedna osoba blokira parlamentarnu većinu u namjeri uspostave funkcionalne vlade. Ovakvim postupcima, SDA nažalost ohrabruje separatiste u Republici Srpskoj, te afirmiše njihov argument da je Federacija navodno nefunkcionalniji dio države, od kojeg bi oni da se “oslobode”. Ukoliko nastave sa blokadama i insistiranju na etničkom legitimitetu, u potpunosti će se delegitimirati kao navodna državnička stranka.

Stoga, sasvim je očekivano i jedino ispravno da visoki predstavnik odraguje i onemogući urušavanje pravnog poretka kakvo je nezabilježeno u demokratijama, a to je da neko, pod bilo kakvim izlikama, sprečava čvrstu parlamentarnu većinu da formira vlast. Mi smo pokazali otvorenost za razgovore, naši članovi rukovodstva FBiH su pozvali g. Lendu da ispuni ustavnu obavezu i pristupi imenovanju predsjednika Federacije, ali on blokira već taj prvi korak. G. Schmidt će, izvjesno je, trebati intervenisati da spriječi političko nasilje parlamentarne manjine nad većinom.

 

Kako će SDP glasati za izbor sudije Ustavnog suda BiH? Jeste li odlučili kome dati podršku i šta su Vaši kriteriji?

 

Izbor sudija Ustavnog suda BiH je složeno pitanje i povezano je sa širim političkim tokovima. SDP BiH je uoči izbora nudio rješavanje ovog pitanja. Nažalost, politički subjekti koji sada potenciraju ovo pitanje, poput DF-a, tada nisu pokazali nužan stepen razumijevanja i ozbiljnosti, pa čak nisu osigurali ni potpise svojih zastupnika za sazivanje sjednice Parlamenta FBiH. Tada je propuštena velika prilika. Sada, odluku ćemo donijeti u konsultacijama sa našim partnerskim državničkim strankama sa kojim činimo većinu na nivou FBiH.

 

Jeste li zadovoljni raspodjelom pozicija s obzirom na to da je SDP najača stranka unutar Sedmorke. Hoće li SDP insistirati da dobije mjesto direktora UIO? Ko je Vaš kandidat za tu poziciju?

 

Da je SDP-u pri formiranju vlasti prioritet bio na broju funkcija, u startu bismo na državnom nivou napravili većinu u kojoj bi bila samo Trojka. Nije nam to bila želja. Željeli smo što brojniju i što stabilniju državničku grupaciju, te smo učinili sve da u njoj budu i druge stranke sa manjim brojem zastupnika, spremni se i odreći nekih pozicija i funkcija. To smo smatrali jedinim ispravnim, državničkim činom. Nažalost, pojedini partneri su napustili većinu na državnom nivou. To je posljedično dovelo do toga da će SDP u raspodjeli učešća u većini dobiti znatno veću broj pozicija iako, ponavljam, to nam nije bio cilj. Sada imamo to šta imamo i mi ćemo nastaviti sa jednakom odlučnošću da se borimo za interese države i svih građana. Da ponovim, već smo povećali državni budžet i primanja svim uposlenicima na državnom nivou, čime se jačaju državne institucije. Umjesto ranija tri, sada u Vijeću ministara BiH imamo četiri ministra iz tzv. probosanske grupacije, a i veći broj pripadajućih agencija. Pomaka ima. Bio bih licemjer kada ne bih rekao da su brojni od ovih pomaka posljedica i spremnosti na saradnju ostalih partnera i uviđanja šireg interesa, bez obzira na razne istupe koji izlaze izvan okvira političke korektnosti. Što se tiče UIO, predstavnici SDP BiH su od prvih pregovora jasno artikulisali stav da ova pozicija treba pripasti probosanskom bloku i sada mislimo isto. Nastavićemo razgovarati o ovom pitanju, a smatram i da su argumenti na našoj strani. Kadrovska rješenja još nismo razmatrali, ali mogu reći da imamo više kvalitetnih eksperata koji bi radili dobar posao na tom mjestu.

 

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović podnio je krivičnu prijavu protiv N.N. lica zbog povrede tajnosti glasanja u Narodnoj Skupštini RS-a, kaže da ste i Vi među svjedocima jer ste rekli da u telefonu imate glasački listić. Smatrate li da ste povrijedili tajnost glasanja?

 

Opozicija u RS-u očito ima veće probleme od Nermina Nikšića i SDP-a i besmislenim postupcima pokušavaju skrenuti pažnju sa svojih unutrašnjih trvljenja i činjenice da su ostvarili katastrofalan izborni rezultat. Pokazalo se da je njihova igra glumljenja kopije SNSD-a koja je bolja od “originala” bila promašena. Nisu ponudili ništa novo, ništa drugačije, ništa istinski progresivno i završili su tako kako su završili. A koja bi bila obilježja tog krivičnog djela? Da neko snimi mene i objavi kako sam glasao bez mog znanja onda bi to bilo kažnjivo. Ali ako ja želim da kažem za koga sam glasao i da to objavim, e to mi niko ne može zabraniti. Naravno da ja nisam nikoga snimao. O svemu su se oglasili i naši zastupnici u NSRS. Matematika i činjenice su jasne, opoziciona grupacija je izgubila mandat zbog unutrašnjih “razigravanja”, a ne zbog SDP-a koji je ispunio dogovor. To je jedina istina i predlažem im da se konačno pogledaju u ogledalo i prihvate činjenice.

 

Kako komentarišete izjavu Milorada Dodika da ne postoji koalicija na državnom nivou već smjernice djelovanja?

 

Mi jesmo potpisali smjernice djelovanja. Osnovno značenje riječi koalicija jeste da podrazumijeva grupaciju stranaka okupljenih oko zajedničkog pakta o upravljanju političkim procesima kroz vlade. Po definiciji, mi jesmo koalicija iako ni nama u SDP-u nije ništa draže biti u koaliciji sa Dodikom nego što je njemu sa nama. Međutim, mi moramo tražiti zajednički jezik i sarađivati. Ljudi su nam nezaposleni, očajni, gladni. Moramo raditi za građane, a ne provoditi mandate u optužbama i replikama koje neće donijeti hljeb na sto nikome osim nekolicine manipulantskih političara. Mi ćemo raditi svoj posao, a kome je do priče, neka priča.

 

Na nedavnoj konferenciji Svijetu2023. ambasadori Švedske, Francuske, Njemačke i Velike Britanije rekli su kako je Evropa otvorena prema Zapadnom Balkanu, ali da očekuju od domaćih vlasti da više rade na reformama, borbi protiv korupcije, zelenoj tranziciji. Mislite li da će nova državna i entitetske vlasti uraditi ono što EU očekuje od BiH?

 

Upravo to što ste nabrojali je cilj Trojke na državnom nivou i naših ostalih partnera na nižim nivoima. Iskreno se nadam da i ostali partneri imaju želju da stvari pokrenemo naprijed i primaknemo ovu državu Evropskoj uniji. Naš cilj je svakako i pristupanje NATO savezu i tu sve stranke sa sjedištem u Federaciji dijele iste prioritete. Postupci prethodne većine su nas vratili par koraka unazad i od pristupanja NATO-u svođenjem procesa pristupa na proces “saradnje” sa NATO-om. Otišli smo par koraka unazad i u procesu pristupanja EU, stalnim blokadama i nefunkcionalnim vladama na svim nivoima. Mi ovakvu situaciju smatramo samo dodatnim motivom da pokažemo da smo drugačiji i da možemo praviti pozitivne promjene. Vjerujem da ćemo u tome uspjeti.

 

Ko će biti ministri SDP-a u Vladi FBiH? Pominje se i ime Vojina Mijatovica, je li on kandidat za ministra i u kom resoru s obzirom da se pominju i unutrašnji poslovi, je li on kompetentan za tu poziciju?

 

Vojin Mijatović je potpredsjednik SDP-a i ima potrebne reference u svojoj biografiji za poziciju ministra. Zaista želim vjerovati kako pitanje nije zlonamjerno nego samo nekorektno. Naravno da imate pravo postavljati i takva pitanja, ali svima. Ovako mi izgleda da je problem samo koga će predložiti SDP. Samo se našim kandidatima lijepe etikete kako su SNSD-ovi ili HDZ-ovi kandidati, da su Dodikovi ili Čovićevi, pa možete zamisliti neke prozivaju i kao Nikšićeve. SDP BiH ima široku bazu članstva i veliki broj kadrova osposobljenih za obnašanje najsloženijih državničkih poslova. Zato je nekorektno izdvajati bilo čije ime kao kandidata za ministra. Tako se bespotrebno vrši pritisak na tu osobu i prejudiciraju politički procesi koje na koncu u SDP-u vode partijski organi. O imenima ministara će u konačnici odlučiti organi SDP-a BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija