Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe: Okrivili su mrtve ljude, od koga da tražim pravdu

Nermin Turčinović, brat poginulog mašinovođe: Okrivili su mrtve ljude, od koga da tražim pravdu


Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) obustavilo je istragu o stravičnoj željezničkoj nesreći iz avgusta 2018. godine u Jablanici, kada su u sudaru dva voza stradala trojica mašinovođa.

Među njima je i Fehmin Turčinović, a njegov brat Nermin ne krije razočarenje odlukom Tužilaštva.

Jedan poziv

Sve vrijeme nakon nesreće Nermin je tvrdio da je njegov brat ubijen.

– Šta da kažem, kome više da se obratim i od koga da tražim pravdu? U odluci Tužilaštva navodi se da su krive mašinovođe iz voza koji se kretao iz pravca Mostara. Ali neko im je dao slobodan prolaz, neko im je to javio – počinje svoju gorku ispovijest za „Dnevni avaz“ Turčinović.

 

Turčinović: Ova priča nije završena - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Turčinović: Ova priča nije završena Foto: Avaz

 
Kaže da, uprkos okončanju istrage, za njega ova priča nije završena.- Niti će ikada biti. Sve to mene boli, izgubio sam brata. Siguran sam da istražne radnje nisu provedene adekvatno i da je mnogo veći broj onih koji su krivi za nesreću – dodaje on.

 Stravična nesreća dogodila se u avgustu 2018. u Jablanici - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Stravična nesreća dogodila se u avgustu 2018. u Jablanici Foto: Arhiv

Posebno je ogorčen što su ga u protekle dvije godine iz “Željeznica FBiH” pozvali samo jednom.

– I to je bilo samo kada su otkrivali spomenik. Nepravda je to. Zašto su na tom spomeniku u Jablanici i oni koji su krivi za nesreću i moj brat koji je žrtva – pita se Turčinović.

Digli ruke

Kaže da je iznenađen odlukom Tužilaštva.

– Navodno, nemaju osnovu da nekoga dalje terete jer su ta dvojica u vozu iz pravca Mostara prošla kroz crveno. Ljudi su poginuli, oni su krivi, a njih nema više. Je li bilo crveno ili narandžasto svjetlo, sada to ne igra nikakvu ulogu, sve se svalilo na mrtve glave. Nažalost, mene to sve još boli i boljet će me do kraja života. Tužilaštvo je diglo ruke i šta sad? Imam nekih sitnih dokaza, ne znam šta dalje da radim – kaže na kraju Turčinović.

Zajedno na spomeniku

– “Željeznice FBiH”, to su za mene ubice. Kažu da je jedan bio pod utjecajem alkohola, drugi nije imao certifikat za upravljanje lokomotivom. I sad stavljaju mog brata zajedno s njima. Ubije ti neko brata i onda ga stave zajedno s njima na spomenik – ogorčen je Turčinović rekao za Avaz.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija