Mirza Batalović, Ilda Alibegović, Sandi Salkić i Irfan Durić (Foto: NES)
NES traži povećanje najniže penzije na 700 KM: Više od polovine penzionera na ivici siromaštva

NES traži povećanje najniže penzije na 700 KM: Više od polovine penzionera na ivici siromaštva


Narodni evropski savez (NES) pokrenuo je inicijativu kojom se traži da najniža penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi 700 KM, naglašavajući da trenutno 56 posto penzionera živi na rubu siromaštva.

Prema podacima iz jula 2024. godine, u Federaciji je zabilježeno 450.169 penzionera, od kojih čak 252.000 prima minimalnu penziju.

Trenutna minimalna penzija iznosi 573,53 KM, nakon što je u aprilu 2024. godine povećana za 6,5 posto.

Međutim, NES upozorava da je ta cifra daleko ispod potrebne za dostojanstven život, jer sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu iznosi 2.977,80 KM, a za jednu osobu je potrebno 744 KM.

“Minimalna penzija pokriva samo 77 posto osnovnih životnih troškova za samca, dok za dvočlano domaćinstvo pokriva tek 38 posto”, navode iz NES-a. Zbog toga su predložili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojima bi se najniža penzija u 2025. godini povećala na 700 KM, što bi predstavljalo rast od 22 posto.

Osim toga, NES zahtijeva da se penzije usklađuju s rastom prosječne plate u Federaciji, kako bi se izbjegla situacija u kojoj su penzioneri zanemareni u odnosu na rast plata.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija