Nešić: Dajemo dvije milijarde za razdruživanje, dajte nam deset da ostanemo u BiH

Foto: Youtube/Screenshot

Gostujući u Klix Studiju, Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, govorio je o državnom budžetu, američkim sankcijama zvaničnicima i kompanijama u RS-u, te “mirnom razdruživanju” Republike Srpske.

“Sad je postignut dogovor u Mostaru. Ja nisam prisustvovao sastanku, tako da konkretne detalje dogovora zaista i ne znam. Iskreno, nešto me posebno ni ne interesuje. Meni je bitno da smo uspjeli da napravimo korak naprijed, da institucije funkcionišu,” rekao je Nešić, osvrćući se na državni budžet.

Komentirajući američke sankcije protiv kompanija iz RS-a povezanih sa porodicom Dodik, Nešić je naglasio da Tužilaštvo treba biti transparentno i dati odgovore građanima, dodajući: “Ja se ne mogu miješati. Tužilaštvo treba da bude transparentno.”

Osudio je sankcije protiv zvaničnika iz RS-a: “Od Milorada Dodika do Igora Dodika. Sankcije nisu ništa dobro donijele. To što je neko sin nekog političara ne treba da bude osnov da bude sankcionisan. Činjenica je da je Igor Dodik školovan čovjek. Ima relativno uspješne firme. Tenderi su javni i svako ima pravo da učestvuje na njima. Možda gospodin Dodik ima najbolji odnos cijene i kvaliteta.”

Na pitanje o kontaktima s američkim ambasadorom, Nešić je rekao: “Republika Srpska ima stav da nemamo kontakt sa aktuelnim američkim ambasadorom i ja sam neko ko se toga pridržava. Ko se sve nalazi na crnoj listi možda je i čast biti na njoj. Ne priželjkujem sankcije, ali ako se dese, nosit ću se sa tim.”

U Klix Studiju je pokazao prijeteće pismo koje je stiglo na adresu Vijeća ministara, prijeteći njemu i zastupnici Sanji Vulić.

Nešić je ponovo pokušao umanjiti razmjere genocida u Srebrenici, koristeći spisak imena na spomeniku žrtvama Memorijalnog centra u Srebrenici, iako su razmjere genocida dokazivane konkretnim dokazima, uključujući svjedočanstva, satelitske snimke i pronađene kosti hiljada žrtava.

Govoreći o “mirnom razdruživanju” RS-a, Nešić je rekao: “Mi smo ponudili vama dvije milijarde za mirno razdruživanje, vi nama dajte deset da ostanemo u Bosni i Hercegovini. Zar nije bolje da se mirno razdružimo i imamo stabilnu Federaciju BiH i Republiku Srpsku.”

Komentirajući izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza o secesiji RS-a, Nešić je dodao: “Helez često daje nepromišljene odgovore. Ja sam već navikao na to. Imam dva uha, na jedno uđe, na drugo izađe. Radi se o neozbiljnim odgovorima koji su pripremljeni samo za građane Federacije BiH.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79