Foto: Ilustracija
Nedostatak vrtića otežava roditeljima: Rastuća populacija nadmašuje kapacitete predškolskih ustanova

Nedostatak vrtića otežava roditeljima: Rastuća populacija nadmašuje kapacitete predškolskih ustanova


Rastuća populacija u određenim dijelovima Bosne i Hercegovine izaziva ozbiljne probleme u kapacitetima predškolskih ustanova, posebno vrtića.

Nedostatak mjesta u ovim ustanovama predstavlja veliki izazov za roditelje i djecu, kao i za cijeli obrazovni sistem.

Jedan od glavnih problema je nedovoljan broj vrtića koji mogu primiti sve veći broj djece. Mnogi roditelji se suočavaju s dugim listama čekanja, što znači da njihova djeca ne mogu biti upisana u vrtiće na vrijeme.

Ovo posebno pogađa roditelje koji rade, jer nemaju adekvatnu brigu za svoju djecu tokom radnog vremena.

Majka dvoje djece iz Sarajeva, kaže: “Pokušavala sam upisati svoje dijete u vrtić, ali su mi rekli da nema slobodnih mjesta. Sada moram tražiti privatne opcije koje su puno skuplje.”

Nedostatak vrtića utiče i na razvoj djece. Kvalitetno predškolsko obrazovanje je ključno za njihov intelektualni i socijalni razvoj. Djeca koja nisu u mogućnosti pohađati vrtiće često propuštaju važne prilike za učenje i socijalizaciju.

“Moj sin je ostao kod kuće jer nismo našli mjesto u vrtiću. Primjećujem da mu nedostaje interakcija s vršnjacima i da mu je dosadno kod kuće,” kaže naša čitateljka iz Mostara.

Problemi s kapacitetima vrtića takođe dovode do problema s infrastrukturom. Mnogi vrtići su smješteni u zgradama koje nisu prilagođene većem broju djece. Nedostatak adekvatnih prostorija, dvorišta za igru i didaktičke opreme dodatno otežava situaciju.

“Naš vrtić je pretrpan i nemamo dovoljno prostora za sve aktivnosti koje bismo željeli provoditi s djecom,” ističe direktorica vrtića iz Tuzle.

Potrebno je hitno djelovanje kako bi se riješio ovaj problem. Vlade i lokalne vlasti moraju investirati u izgradnju novih vrtića i proširenje postojećih kapaciteta. Takođe, potrebno je razmotriti bolje planiranje i redistribuciju resursa kako bi se osiguralo da svi dijelovi zemlje imaju dovoljno kapaciteta za predškolsko obrazovanje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija