Nestanci djece u BiH: Alen nestao 2012. kod Višegrada, Darko u Mostaru 1982.

Nestanci djece u BiH: Alen nestao 2012. kod Višegrada, Darko u Mostaru 1982.


Nestanak djece predstavlja jedan od najbolnijih problema s kojima se suočava svako društvo, aposebno porodica. U Bosni i Hercegovini, sedam je slučajeva nestanka maloljetnika.

Jedan od najpoznatijih slučajeva jest nestanak devetogodišnjeg Miloša Todorovića iz Višegrada, koji se desio 7. novembra 2007. godine. Tog dana, Miloš je izašao iz kuće u višegradskom naselju Jondža kako bi se igrao u obližnjem Sportskom centru “Ušće”. Iako je pronađena njegova lopta u rijeci Drini, tijelo dječaka nikada nije pronađeno.

Slična priča odnosi se na gimnazijalca Dragoljuba Misimovića iz Bosanske Gradiške, koji je nestao 2015. godine. Dragoljub je nestao sa šestog časa bez ruksaka i jakne. Iako su se pojavljivale informacije o mogućim mjestima boravka, njegov nestanak ostao je neriješen.

Osim navedenih slučajeva, postoji i nekoliko drugih slučajeva nestanka djece.

Nestanci dječaka poput dvogodišnjeg Damjana Oroza iz Čelinca ili Darka Stančevića iz Mostara ostavili su ozbiljna pitanja o sigurnosti djece.

Inga Perković, šesnaestogodišnja djevojčica nestala je iz sela Potok kod Livna u oktobru 2006. godine. Iako su provjeravana sva moguća mjesta gdje bi mogla biti, nikada nije pronađena.

Darko Stančević, dvogodišnji dječak nestao je u Mostaru u decembru 1982. godine. Iako je pronađen samo njegovo crveno biciklo, njegova sudbina ostaje nepoznata do danas.

Petnaestogodišnja Armina Kovač nestala je iz Donjeg Vakufa u martu 2015. godine nakon izlaska s prijateljicama. Iako su pretraživana mjesta gdje je mogla biti, njezina sudbina i dalje ostaje nepoznata.

Alen Bukva, troipogodišnji dječak nestao je 2012. godine u Međeđi kod Višegrada. Iako je za njim raspisana međunarodna potraga, njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Nestanak djece predstavlja traumu. Osim emotivnih posljedica za porodicu i prijatelje nestalih, ovi slučajevi ostavljaju i ozbiljne pitanje o sigurnosti djece u našoj zemlji i regionu.

U borbi protiv nestanka djece, ključno je poduzeti sve potrebne mjere kako bi se osigurala brza i efikasna reakcija institucija, kao i potpora zajednice. To uključuje intenziviranje potrage, kontinuiranu podršku porodicama nestalih, kao i jačanje preventivnih programa koji bi mogli spriječiti nestanke.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija