Nestašica mlijeka pogađa građane BiH, očekuje se veliki rast cijena!?

Nestašica mlijeka pogađa građane BiH, očekuje se veliki rast cijena!?


U trgovinama širom Bosne i Hercegovine već se osjeti značajna nestašica mlijeka, a kako saznaje Klix uskoro bi se mogao dogoditi veliki rast cijena, ali i prazne police. Mnogi situaciju s mlijekom sada porede sa onom koja se dogodila s uljem prije nekoliko mjeseci.

Kako saznaju značajno se smanjila proizvodnja mlijeka u Bosni i Hercegovini. U prvih šest mjeseci ove godine je proizvedeno oko 12,5 miliona litara manje nego u istom periodu prošle godine. Od toga je oko 7,7 miliona litara u Federaciji BiH, a ostatak u Republici Srpskoj. Veliki problem je i nemogućnost uvoza mlijeka iz Evrope.

Smanjila se proizvodnja UHT mlijeka koje ima maksimalnu maržu odnosno ograničena mu je cijena u trgovinama. UHT mlijeko je dugotrajno mlijeko visoke kvalitete i to je zapravo najtraženije s 2,8 posto mliječne masti koje najviše konzumiraju djeca i stariji.

Razlog nestašice leži u poskupljenju cijena hrane za životinje, sušna godina, nedovoljne količine vještačkog đubriva, a tek se očekuju pravi problemi nakon žetve koja je u toku.

Đubrivo koje je poskupilo do 300 posto nije korišteno onoliko koliko se mora prema agrotehničkim normama, pa i tu leži jedan od razloga ovog velikog problema.

Problem nestašice mlijeka ne pogađa samo našu državu već i cijelu Evropu, a ništa bolje nije ni u našem komšiluku. Zbog svega toga, onemogućen je uvoz mlijeka.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS-a Vladimir Usorac rekao je za Klix da mlijeka nema ni u Bosni i Hercegovini ni u regionu ni u Evropi.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija