Nesvakidašnji slučaj: Žena tražila muževu penziju, ali je ljubavnica već prima

Nesvakidašnji slučaj: Žena tražila muževu penziju, ali je ljubavnica već prima


Kad je Beograđanka izgubila svog supruga zbog iznenadnog srčanog udara, tuga ju je obuzela. Međutim, ubrzo će saznati da se njena životna priča pretvara u pravu dramu. Naime, otkrila je da je njen pokojni muž imao tajnu porodicu koju je dugo krio od nje. Ispostavilo se da je imao ljubavnicu s kojom je imao dijete koje je priznao.

Nakon nekoliko mjeseci od suprugove sahrane, odlučila je podnijeti zahtjev za njegovu penziju kako bi osigurala egzistenciju za sebe i svoju djecu. Međutim, dočekala  je neočekivana vijest: neko drugi već je primao suprugovu penziju – a ta osoba bila je ljubavnica.

Mirovinski Fond PIO izdao je službenu obavijest supruzi objašnjavajući zašto ljubavnica, a ne supruga, prima penziju pokojnog muža.

Najnevjerojatnija činjenica u ovoj priči je ta da, prema zakonu, supruga ne može oduzeti pravo na penziju ljubavnici. Iako je dijete rezultat vanbračne veze, zakon ne dopušta preokretanje situacije u korist zakonske djece i supruge.

Penzija u Srbiji nije ograničena samo na bračne partnere. Vanbračni partneri također imaju pravo na penziju pod određenim uslovima. Ova prava ne dolaze automatski, već se ostvaruju putem vanparničnog postupka koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.

Da bi vanbračni partner ostvario pravo na penziju, zajednica s preminulom osobom morala je trajati najmanje tri godine ili moraju imati zajedničko dijete. Ovo pravo ostvaruje se nakon pravomoćne sudske odluke kojom se potvrđuje postojanje takve zajednice.

Osim bračnih i vanbračnih partnera, drugi članovi porodice umrle osobe također mogu ostvariti pravo na nasljeđivanje mirovine pod određenim uvjetima. Prema zakonu, preminula osoba mora imati najmanje pet godina staža osiguranja i ispunjavati druge određene uslove ili već biti penzioner.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija