Neum je izgubio zbog Pelješkog mosta izgubio mnogo, brojke su neumoljive

Neum je izgubio zbog Pelješkog mosta izgubio mnogo, brojke su neumoljive


“Historijski dan za Hrvatsku”, tako su brojni prije tačno trideset dana nazivali dan otvorenja Pelješkog mosta.

Šta se sve izdogađalo u tih trideset dana, rezimirala je Slobodna Dalmacija. Mostom je u trideset dana prošlo skoro pola miliona vozila, tačno 464 211 vozila. Osim što Pelješac bilježi nezapamćen broj vozila, mjesto na gradskim plažama, posebice u Žuljani, nemoguće je naći. Čini se da tamošnji iznajmljivači i nisu bili potpuno spremni na masovni turizam. Spremni nisu bili ni ugostitelji u Stonu, u čijim se restoranima čeka i po nekoliko sati.

“Otkada se počeo graditi Pelješki most, mi smo iz godine u godinu bilježili sve veći interes kupaca. Cijene novogradnja pokraj mora dosežu i 4500 eura po četvornome metru. Traže se nekretnine koje su dobro pozicionirane, a njih je vrlo malo. Lokalna samouprava trebala bi otvarati nove zone za izgradnju, naravno, sve u skladu sa zakonima, prostornim planovima i urbanističkim kriterijima. Činjenica je da na Korčuli ima dovoljno prostora za novogradnje, ali da ih istovremeno mora pratiti i prometna i druga infrastruktura”, rekao je Dario Cocorović iz agencije “Korčula Projekti” za Dubrovački vjesnik.

Najveći je problem i dalje – gužva na uskoj i neuvjetnoj cesti, koja ne može primiti toliko vozila.

Nade se ulažu u Stonsku obilaznicu, koju gradi grčki Avax. Ona bi trebala biti gotova do kraja ove kalendarske godine. Time će i Ston službeno postati turističko, a ne tranzitno mjesto kao do sada.

Ipak, kad nekome svane, nekom i smrkne. To se dogodilo Neumu.

Promet na granicama je pao upola pa slijedom toga i promet u neumskim trgovinama uz magistralu, koje su živjele od putnika u tranzitu. Iako je putnicima u smjeru Dubrovnika daleko isplativije ići preko Neuma, oni ipak biraju proći tim famoznim mostom i usput “okinuti koji selfie”.

Iako su se prije mjesec dana svi zgražali na fotografije sanitarnih čvorova na Pelješkom mostu, čini se da su i oni sada pod kontrolom jer su odmorišta besprijekorno čista.

Od velebnih ljepota, kako saznaje Slobodna Dalmacija, zanemarni su samo nesretni čempresi, posađeni – čini se – samo za potrebe otvaranja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija