Neum krcat posjetiocima: Iako cijene rastu i dalje je povoljnije od susjednih zemalja

Neum krcat posjetiocima: Iako cijene rastu i dalje je povoljnije od susjednih zemalja


Mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine ove godine biraju Neum kao destinaciju za ljetni odmor. Iako neki preferiraju ljetovanje u Turskoj, Egiptu, Grčkoj ili susjednim zemljama poput Hrvatske i Crne Gore, značajan broj građana odlučuje se za bh. komad mora zbog povoljnijih cijena.

Glavna sezona u Neumu: Cijene smještaja u Neumu porasle su između pet i deset posto u odnosu na prošlu godinu. Četveročlana porodica u hotelu s četiri zvjezdice tokom špice sezone plaća od 400 do 500 KM po noćenju. U poređenju, smještaj iste kategorije u susjednoj Hrvatskoj košta između 1.000 i 1.200 KM, potvrdio je Davor Krešić, predstavnik Udruženja neumskih hotelijera.

Krešić je naglasio da je predsezona bila iznad svih očekivanja, a najave za glavnu sezonu i posezonu su odlične. “Ovo je prva ‘najnormalnija’ sezona nakon pandemije, s očekivanim rastom od pet do šest posto,” rekao je Krešić.

Raznolikost turista: Osim domaćih gostiju, Neum posjećuju i turisti iz raznih evropskih zemalja, kao i s azijskog tržišta. Također, turisti iz Srbije se vraćaju u Neum, pogotovo tokom vikenda, zahvaljujući direktnoj liniji Mostar – Beograd.

Popunjenost hotela: Za predstojeći vikend očekuje se visoka popunjenost hotela, s više od 90% zauzetih kapaciteta. “U mojim hotelima gotovo da nema slobodnih soba,” kazao je Krešić.

Privatni smještaj: Mnogi građani će, zbog cijene, birati privatne smještaje. Četveročlana porodica može ljetovati za 1.100 KM u apartmanu blizu plaže za pet noćenja, dok smještaj u udaljenijim objektima košta od 650 KM pa naviše.

Cijene jela i pića: Cijene jela i pića su porasle, ali su i dalje slične onima u Mostaru i Sarajevu. Pizza košta od 12 do 16 KM, velika porcija ćevapa s pomfritom 15 KM, dok je espresso kafa između 3 i 5 KM. Iznajmljivanje ležaljki je 10 KM, suncobrana 5 KM po danu, a vožnja džet-skijem 50 KM za 10 minuta.

Neum nastavlja biti popularna destinacija za ljetovanje, nudići pristupačnije opcije u odnosu na susjedne zemlje, uz bogatstvo sadržaja i prirodnih ljepota.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija