Nezadovoljni radnici KJP Veterinarska stanica poslali pismo Deliću: “Dovedeni smo na rub gašenja”

Nezadovoljni radnici KJP Veterinarska stanica poslali pismo Deliću: “Dovedeni smo na rub gašenja”


Redakciji portala Crna-Hronika javili su se nezadovoljni uposlenici KJP Veterinarska stanica Kantona Sarajevo koji su opisali svoje nezadovoljstvo. Prenosimo vam pismo koje su uputili ministru Privrede Kantona Sarajevo, Adnanu Deliću-

PISMO NEZADOVOLJNIH UPOSLENIKA KJP VETERINARSKA STANICA KS (DOVEDENOG NA RUB GAŠENJA), UPUĆENO MINISTRU PRIVREDE KANTONA SARAJEVO, ADNANU DELIĆU POVODOM KATASTROFALNOG STANJA U KJP VETERINARSKA STANICA KS, KOJIM RUKOVODI DR.VET.NASIHA SPAHIĆ (KADAR NAŠE STRANKE)

Poštovani ministre Adnane Deliću,

Cilj nam je oglasiti se na ovakav način, unaprijed znajući da će teško biti postići željeni cilj, ali satisfakcija naša zasigurno će biti zadovoljena, ukoliko ovaj tekst dopre do Vas i Vaše savjesti.

Obraćavamo Vam se kao organizovana i neformalna grupa radnika KJP Veterinarska stanica kantona Sarajevo, gdje se na pošten način našim radom trudimo da obezbjedimo vlastitu, i egzistenciju naših porodica, te da kao i svi ostali „normalni građani“ možemo vlastitim radom prehranjivati naše porodice, djecu, i izvršavati svakodnevne obaveze.

Pravnici sa kojima smo u toku zalaganja za ostvarivanje radničkih i ljudskih prava, shodno važećim zakonima FBiH, KS i pravilnicima KJP Veterinarska stanica KS, savjetovali su da Vas kao ministra privrede Kantona Sarajevo informišemo o problemima sa kojim se svakodnevno susrećemo kao naš prvi korak, za što se nadamo da ćete imati razumijevanja.
Razlog da se obratimo Vama lično, a ne putem naše direktorice Nasihe Spahić (koja je ujedno i najodgovornija za ovakvo haotično stanje), jeste u činjenici da su dosadašnji višegodišnji problemi nagomilani i skriveni ispod tepiha bez imalo volje da se prenesu naši stavovi, što predstavlja loše iskustvo koje ovaj put namjeravamo obavezno spriječiti.

Plate već mjesecima ne primamo. Nismo primili ni topli obrok. Ni naknadu za prevoz. Ne možemo se liječiti, ne možemo ovjeriti svoje knjižice. Naši prihodi vrtoglavo padaju.

Direktorica Nasiha Spahić danima ne dolazi posao, pod izgovorom bolesti ( a bolovanje ne otvara niti se smije pitati za njene doznake), novca dok ga je bilo na računima, nenamjenski se trošio. Krediti nam pristižu. Tužbe dolaze na naplate. Javne nabavke se ne provode u skladu sa zakonom. Međuljudski odnosi svedeni na ponižavajući nivo. Jednokratnu pomoć nismo dobili. Koeficijenti su nam “zamrznuti”. Dakle, mi smo totalno blokirani! Ovo je vapaj kako bi nam se pomoglo u ostvarenju temeljnog ljudskog i ustavnog prava – prava na rad i prava na plaću za obavljeni rad.

Svjesni smo da u tuđoj zemlji ne bi imali ovako diskriminirajući status i odnos prema nama, kao što to imamo ovdje, u svojoj vlastitoj.

Ovim putem Vas molimo ministre da ne budete nijemi posmatrač naše dugogodišnje borbe za osnovna radnička, ljudska i građanska prava. Nemojte dozvolite da nas nužda natjera da pred vratima vaših institucija dostojanstvenim i mirnim protestima moramo da podsjećamo da su nama,građanima ovog grada,i državljanima ove države,od svima Vama dobro poznatih pojedinaca i pojedinih interesnih grupa kako iz naše zemlje,tako i iz KS ,pogažena temeljna ljudska,radnička i građanska prava i slobode.

Zato od Vas tražimo i energično zahtjevamo da nas radnike zaštitite od svih ovih “stranačkih” i nestručnih mešetarenja,jer smo mi u svemu ovom ispali samo kolateralna šteta,te smo upravo mi i kažnjeni,zbog nerada sadašnjeg kao i prošlih saziva menadžmenta ,a za koji do danas nije niko nije odgovarao.

Nije nam namjera da na ovaj način vršimo pritisak i utičemo na Vaš rad s kojim smo do sada bili zadovoljni ,ali nam ova naša nepodnošljiva situacija u kojoj se nalazimo nalaže da od Vas zahtjevamo da se maksimalno posvetite i spasite nas od “uništenja” do kojeg su nas doveli nemar i nerad sadašnjeg menadžmenta, direktorice Spahić, i uprave KJP Veterinarske stanice.

Ne dozvolite ministre da i Vas “lažu” kako nam je divno i sjajno, otvorite oči, ne nasjedajte na njihove slatke laži!Dođite, uvjerite se, pitajte bilo kojeg doktora u preduzeću u kakvim se uslovima radi, poslušajte i glas običnog radnika… pokažite da Vam je stalo i do nas “običnih”.

Mi imamo samo svoje poštenje, bijedu, neizvjesnost i gladne porodice, jer nam mjesecima nisu isplaćene plaće ni doprinosi, ni prevozi, ni topli obroci. Imamo i neizvjesnu sudbinu koju Vi možete riješiti u razumnom roku i to trajno i kvalitetno ili nas možete “ugasiti” hladno, mirno i bešćutno kao i hiljade drugih preduzeća u BiH.

„Probudite se – ljudi smo, svi smo jednaki, moramo znati što nam po tome pravu pripada i, ništa manje važno – za to se, aktivnom participacijom treba izboriti“
S poštovanjem!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija