“Ni jedna zgrada na Bjelašnici nema okolišnu niti vodnu dozvolu”

Neformalna grupa građana “Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu” je pokrenula peticiju kojom se traži od Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo da u što prije donesu zakonske odredbe koje će zaustaviti navodno nelegalnu gradnju na ovom području.

– Ko gradi zgradu, mora da ima okolišnu i vodnu dozvolu Federacije BiH. Ni jedna zgrada na Bjelašnici nema okolišnu niti vodnu dozvolu. I zbog toga su ti hoteli i apartmani nelegalno izgrađeni jer ne posjeduju ove dozvole.

To su prije nekoliko godina potvrdili i kantonalni i federalni inspektori. Inspektori kažu da oni mogu izdati nalog o zaustavljanju gradnje, ali to niko ne poštuje. To što je izgrađeno ne može više niko srušiti. Tako je na Bjelašnici uništeno 8,5 miliona kvadratnih metara šume – izjavio je ranije za Faktor Nizar Zaćiragić, iz neformalna grupa građana “Hoćemo pitku vodu i čist zrak – PROTIV nelegalne gradnje na Bjelašnici i Igmanu”.

Evo šta kažu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove FBiH i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo na tvrdnju Zaćiragića da su svi objekti na Bjelašnici izgrađeni nelegalno i bez potrebnih dozvola.

– Po pitanjima iz oblasti Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata Federalne uprave za inspekcijske poslove, za vršenje bilo kojih građevinskih radova, investitor je dužan da pribavi od nadležnog organa, pravosnažno odobrenje za građenje, dobiveno na osnovu lokacijske informacije ili pravosnažne urbanističke saglasnosti. Inspekcijski nadzor nad tim vrši stvarno nadležan organ.

Prilikom pribavljanja odobrenja za građenje, prva faza je izdavanje urbanističke saglasnosti unutar koje se traži od investitora pribavljanje niza propisanih saglasnosti (elektro, ptt, okolišna, vodna saglasnost itd.). Tek nakon pribavljanja propisanih saglasnosti, investitor predaje zahtjev za odobrenje za građenje koje je preduvjet izgradnje objekata – pojasnili su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove i dodali:

– Članom 2. Uredbe o određivanju zahvata u prostoru i građevina za koje Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdaje urbanističku saglasnost i / ili lokacijsku informaciju, definisane su građevine i zahvati od značaja za Federaciju BiH, za koju je nadležna Federalna urbanističko-građevinska inspekcija. Shodno naprijed navedenom, federalni urbanističko-građevinski inspektor nije nadležan za nelegalnu izgradnju zgrada, hotela i apartmana na području Bjelašnice, za to su nadležni niži nivoi vlasti: kantonalni ili općinski inspektori koji su, u okviru svojih nadležnosti, dužni postupati, odnosno izricati mjere u skladu sa zakonom!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79