Ni nakon 3 mjeseca: Mamograf kojeg je Jusuf Nurkić donirao DZ Tuzla još nije u funkciji

Aktivisti Karton revolucije u Tuzli su organizirali uličnu akciju i upisivanje u ”Knjigu žalosti” zbog nepotizma i korupcije u tuzlanskom Domu zdravlja i nemogućnosti ostvarivanja zdravstvenih usluga stanovništvu. Prvenstveno se to odnosi na uslugu mamografije i preduge liste čekanja. Iako doniran još u maju, novi aparat za mamografiju još nije u funkciji. No, to je samo jedan od problema.

Nepotizam, korupcija, preduge liste čekanja, zastarjela oprema, ali i nemogućnost očitavanja već urađenih snimaka na odjelu radiologije tuzlanskog Doma zdravlja postali su svakodnevnica. Donirani aparat za mamografiju od maja stoji u hodniku.

“Ja vjerujem da ni u zemljama trećeg svijeta, u Africi ili negdje drugo, neko ko ima aparat koji je dobio besplatno da ga ne upotrebljava, a taj neko i da ga upotrebljava nema dovoljno kadra da ga upotrijebi i da želi”, tvrdi Adi Selman, aktivist u Karton revoluciji.

A kako će ga i imati kada specijaliste – radiologe ne možemo dobiti preko noći. Dvije doktorice koje rade na očitavanju snimaka odavno su preopterećene poslom. U proteklim godinama dobijale su prijetnje otkazom, samo zato što su otišle na edukaciju koju su plaćale vlatitim sredstvima. O zapošljavanju novih kadrova svi šute.

“Dom zdravlja Tuzla na radiologiji nema dovoljno kadra, nema dovoljno opreme, tamo doktori pišu na pisaćim mašinama i neko konkretno tamo u tom slučaju namjerno radi na tome da neko drugi radi taj posao”, dodaje Selman.

Upisivanje u ”Knjigu žalosti” zbog nepotizma i korupcije u Domu zdravlja izazavalo je veliku pažnju javnosti.

“Službeni stav ustanove po ovom pitanju je jasan i stručan, znači usluga mamografije nije usluga primarnog nego isključivo tercijarnog nivoa”, kaže Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

“Prihvatamo odgovornost što radimo na dotrajaloj opremi. Možemo da radimo nikako ili na dotrajaloj opremi, a građani su normalno nezadovoljni”, kaže prof. dr. Samir Mačković, pomoćnik direktora za medicinska pitanja Doma zdravlja Tuzla.

Budući da se na rješavanje kolapsa na odjelu radiologije čeka godinama, očito je da će konačan sud dati i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, kome su predstavnici Karton revolucije već predali prijavu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79