Nije bilo žurbe: Tri sedmice nakon snimka Tadić-Nešković-Mehmedagić UDT registrovao predmet

Tri sedmice nakon što je u medijima objavljen audiosnimak razgovora Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, Ozrenke Nešković, tužiteljice Tužilaštva BiH i direktora OSA-e Osmana Mehmedagića u službenim prostorijama Tužilaštva BiH, a na kojem pričaju o predmetima i jednom u kojem je Mehmedagić uključen, iz UDT su za Patriju potvrdili da ima registrovan predmet.

“U vezi Vašeg upita, Ured disciplinskog tužioca (UDT) Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) može potvrditi da ima registrovan predmet u vezi navoda iz Vašeg upita. U skladu sa ograničenjima i nadležnostima propisanim Zakonom o VSTV-u BiH, UDT ne može odgovoriti na postavljena pitanja”, navode iz UDT VSTV-a.

Međutim, na direktno pitanje da li je snimak izanaliziran i da li će biti pokrenut disciplinski postupak iz UDT-a nisu odgovorili.

U prvom odgovoru koji smo od UDT-a dobili 21. septembra samo nekoliko dana nakon objave snimka nisu mogli reći da li će preduzimati određene radnje u vezi sa snimcima.

“Nakon detaljnije analize snimaka, Ured će se očitovati o ovom pitanju”, bio je odgovor 21. septembra.

Snimak je nastao u julu 2019. godine, a do danas javnosti nije poznato da li su Tadić i Nešković prijavile Mehmedagića nadležnim organima i VSTV-u. Autentičnost snimka niko nije osporio, čak naprotiv. Tužiteljica Tadić je otkrila kada se desio ovaj razgovor, a iz OSA-e su naveli da ga nisu ni oni ni direktor snimili te da će vještačenje dati odgovore na mnoga pitanja. Nakon objave snimka iz Tužilaštva BiH su naveli da imaju formirana dva predmeta protiv Osmana Mehmedagića, piše NAP.

Na snimku se također čuje da Mehmedagić upozorava Tadić da stručni saradnici nisu prošli sigurnosne provjere, na šta ona odgovara “morat ćemo to”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79