“Nije SDA već SAD” – Iza Almira Džuve stoji CIA

“Nije SDA već SAD” – Iza Almira Džuve stoji CIA


Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković potvrdio je pisanje Crne hronike da će novi direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH biti Almir Džuvo.

Konaković je rekao kako je Džuvo zvanično kandidat za direktora OSA-e, a da je donesena odluka da se Osmica smijeni.

“I da se imenuje Almir Džuvo, Risto Zarić i Damir Bevanda”, rekao je Konaković. Nakon dugih razgovora, koncenzusom je dogovoreno. Bilo je tumačenja koje smo dobili od pravnih eksperata, identično je tumačenje kao kod članov Predsjedništva BiH, treći mandat ne može obnoviti. On je imao pauzu i nema prvnih smetnji”, naveo je Konaković.

“Na kraju moram reći, NiP je imao hrabrost da preuzme na sebe to, imali smo prijedloge, nismo dvojili kapacitet Džuve. Da smo znali da ima smetnja ne bi podržali. Ali nismo sami, to je rješenje oko kojeg se najviše slažemo. Da to bude profesionalne služba i da ne bude politička služba.

Pored njegove ekspertize, on može početi odmah raditi. Neka nova lica trebala bi vrijeme adaptacije. U petak smo donijeli tu odluku i podržali kandidata”, istakao je Konaković.

NIJE SDA VEĆ SAD

Dolazak Almira Džuve, čovjeka koji je faktički uspostavio OSA-u i vodio je skoro 10 godina, moglo rezultirati bržim smirivanjem situacije i vraćanjem OSA-e tamo gdje joj je mjesto – u neprimjetnu pozadinu.

Svakako da je među kandidatima vjerovatno bilo nekoliko osoba s boljim CV-ijem od njega, no svima njima nedostajlao je ono presudono – iskustvo u obavještajnom grotlu OSA-e gdje se isprepliću razni interesi sa svih strana svijeta. Džuvo je to za vrijeme svog rukovođanje balansirao, odnosno iako je bilo turbulencija one nisu bile vidljive u javnosti.

Zadnja i možda presudna stvar zbog koje je Džuvo trenutno najbolje rješenje jeste odnos sa partnerskim službema – prije svega sa američkim i britanskim. Džuvo je prvobitno izabran kao čovjek CIA-e i kao takav je OSA-u pozicionirao kao strateškog partnera ove moćne američke službe.

U geopolitičkom trenutku kakav trenutno živimo, s ratom u Ukrajini, naziranjem novog hladnog rata, važno je da na čelu OSA-e sjedi čovjek u kojeg povjerenje imaju glavne zapadne službe – piše Raport.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija